ЗИМА Е! ЕТО НЯКОИ ВАЖНИ НЕЩА ЗА ЩАСТЛИВИ И ЗДРАВИ ТЕЛЕНЦА!


     С понижаването на температурите се увеличават и изискванията за грижите към теленцата. Това важи особено за най-младите членове на стадото, под три седмици. Въпреки че увеличаването на храната е част от нещата за удовлетворяване на изискванията на теленцата, има и други методи, които да помогнат за облекчаване на студената хватка на зимата. Имаме по-голям контрол, що се отнася до хранителни вещества, но можем ли да контролираме и средата, като създаваме микроклимат?

По принцип имаме малък контрол върху това, което майката природа ни сервира, но има няколко стъпки, които ние като фермери можем да направим, за да влияем върху околната среда на телето. В крайна сметка тези стъпки ще облекчат вредното влияние на ниските температури и ще помогнат на нашите теленца да растат здрави и жизнени.1. Веднага след раждането

Изсушете и затоплете теленцата възможно най-бързо след раждането. Опитайте се да сведете до минимум времето между раждането на телето и неговото изсушаване. Могат да се използват кърпи за тази цел. Освен това може да е полезно да подготвите боксче с лампа за затопляне. Козината на теленцето е нещото, което го топли, това означава, че за да работи правилно трябва да бъде суха.


2. По време на хранене

Независимо от хранителната стойност на млякото или млекозаместителя, уверете се, че всяко хранене, което теленцето получава е над или малко над телесната температура (около 40.5 градуса), когато телето консумира това хранене. Обикновено на етикета на млекозаместителя има препоръка за температурата на смесване, но също така се уверете, че когато млекозаместителя най-накрая стигне до теленцето температурата не е под 40.5 градуса. Ако температурата е по-ниска, теленцата ще трябва да изразходват допълнителна енергия да го затоплят вече в себе си. Така ще отклонят още от така нужната им енергия да се борят с ниските температури и бактериите в околната среда.


Професионален термометър


3. Стартер

Осигурете си стартер от най-ранна възраст. Тъй като теленцата започват да го консумират и в търбуха им започва да ферментира, така той генерира допълнителна топлина. Предлагайте вода с телесна температура няколко пъти дневно. Приемът на вода е свързан с приема на стартер и развитието на търбуха. Изследванията показват, че осигуряването на топла вода увеличава ежедневната консумация на стартер през целия период до отбиването.


Стартер телета


4. Легло

Уверете се, че леглото е сухо и че има много слама. Сламата е изолацията за теленцето и е идеална при студено време. Когато теленцето си легне, не трябва да виждате краката му. Ако не осигурите достатъчно слама или постеля, за да скриете краката на теленцето, може да се наложи допълнително да му облечете якенце, за да поддържате теленцето топло. Освен това леглото трябва да е сухо. Лесен тест е "тестът за коленете": Ако коленичите на леглото и коленете ви се намокрят, е необходимо повече постеля (слама).


Иглу/Къщичка за теле


5. Якенца

Изолационните якенца за телета могат да бъдат чудесно допълнение към програмата за телета. Самите якета са доста издръжливи. Уверете се, че имате достатъчно якета/елечета за най-малките си теленца. Може да ви трябват допълнителни, за да можете да ги изперете и да се уверите, че те са относително чисти и сухи върху теленцата.


Якенца и елечета за телета


6. Вентилация

През зимните месеци трябва да има достатъчно въздушен поток, за да се сведе до минимум амонякът и натрупването на други микроорганизми, като същевременно е нужно да се уверите, че няма течове директно върху теленцето.Обадете ни се