ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР НА ЕНЕРГИЗАТОР ЗА ВАШИЯ ЕЛЕКТРОПАСТИР


Почти всички производители на енергизатори разполагат в продуктовата си гама с всички възможни типове енергизатори. Освен, че разполагат с всякакви типове енергизатори, имат и по няколко модела от всеки тип. Какво отличава отделните типове енергизатори? Защо е по-добре да предпочетете един пред друг тип? Колко джаула J са достатъчни за твоя случай?


Какви типове енергизатори са на разположение?

220V захранвани енергизатори.

marpex blog image


220V захранваните енергизатори просто се захранват като се включат в контакта. Може би най-добрия начин за употреба на този тип е като ги поставите в обора на  стената и ги включите към електрическата мрежа. Може да използвате и удължител, който е включен в контакта, а енергизатора е изнесен на двора близо до обора. Този тип енергизатори са много лесни за инсталиране, защото е нужно да бъдат само включени в контакта. За съжаление НЕ са приложими при пасища или места без електричество в отдалечени местности. 


Енергизатори на акумулаторна батерия.

marpex blog image

енергизатор.V/220VКомбиниран 12

Този тип са дори по-проси за използване от тези на 220V. Тук енергията идва от батерия поставен в кутията на енергизатора или близо до него. Повечето съвременни енергизатори захранвани от батерия са на 12V (могат да се използват познатите на всички ви автомобилни акумулатори). Това прави този тип енергизатори изключителни удобни за захранване на електропастири в отдалечени места или при липса на електричество. Разбира се неудобството е, че както при автомобила оставен за по-дълго време на контакт, акумулатора се изтощава и трябва отново да се презареди след известно време. Може да оптимизирате работата на този тип енергизатори, като си набавите няколко акумулатора и просто ги заменяте след като се изтощи работещия. След това го презареждате и отново повтаряте операцията.

marpex blog image


Този тип енергизатори са универсално решение  за приложение при наличие на централно захранване 220V и след това при преместване на място без захранване. Това може да се каже, че са най-използваните енергизатори поради тяхната гъвкавост при приложението.


Енергизатори снабдени със соларен панел.

marpex blog image


Този тип енергизатори на практика са енергизатори на 12V, като към тях е или вграден или монтиран соларен панел. Соларния панел постоянно дозарежда акумулатора през слънчевата част на деня. Так на практика отпада нуждата от постоянно поддържане на резервен зареден акумулатор или опасност от изтощаване на акумулатора. Това е много практично решение.

Какво означават всички цифрички изписани по спецификацията на енергизатора?

Веднъж установили кой е най-удобния за вашия конкретен случай енергизатор започвате да дълбаете по-надолу в подбирането а именно колко мощен енергизатор е нужен.

Като погледнете параметрите на енергизаторите ще ви направи впечатление, че върху всички задължително са изписани джаули J,километри km, площ. Внимавайте всички дадени параметри са за идеалния случай. Такъв случаи обаче за съжаление в живота не съществува. Още по малко в твоята ферма. Този идеален случай включва (достатъчно влага в почвата (важно за заземяването), перфектно свързан, никаква растителност около целия електропастир, перфектни изолатори, и много други). По надолу ще отбележа как влияят тези условия върху работата на енергизатора.

marpex blog image


Малко информация за най-важните числа в спецификацията:


Джаули Joules Това е енергията която показва мощността на енергизатора. Ако производителя иска да бъде коректен трябва да покажа съхранената и отдадената енергия за всеки модел енергизатор. В повечето случаи производителите показват само съхранената енергия, която е доста по-висока от тази енергия която може да бъде освободена по въжето на електропастира. Ако искате да изберете по-мощния енергизатор просто трябва да подберете този с най-голяма изходяща енергия. Внимавайте да не се объркате при избора между параметрите джаули J и  волтове V. За да работи нормално енергизатора не се нуждае повече от 7000V. Това е оптималния волтаж за контрол на животните.


Разстояние км – Този параметър се изписва за да ви помогне максимално лесно да се ориентирате за най-подходящия енергизатор за вашия случай. Колкото трасето на електропастира е по-дълго, от толкова по-мощен енергизатор ще имате нужда за да поддържате волтажа на 7000V. Ако имате трасе от 1000м на три реда ще се нуждаете от енергизатор с мощност за 3000м.


Площ декари – Този параметър не се изписва нормално върху енергизатора или ако е изписан не го гледайте. Всяко заграждение е специфично и индивидуално. Можа да бъдат толкова различни условията, че да се подведете и да не получите нужното качество на работа на електропастира.


 Както отбелязахме няма идеални условия за електропастира и респективно за използвания енергизатор.


Реалността е доказала, че перфектните условия за електропастира не съществуват. Никога няма да се получат перфектните условия за максимална почвена проводимост. Също е почти невъзможно да се изгради перфектната система от всички супер качествени и технически идеални компоненти за електропастира.


Ето все пак някои от най-важните фактори на околната среда влияещи директно върху избора на правилния енергизатор:


Слабо електропроводима почва

marpex blog image
Сухите песъчливи почви са изключително лош проводник на електричество. Това означава, че енергизатора трябва много здраво да поработи за да успее да прекара импулса през тези неблагоприятни условия за да си свърши качествено работата. Този ефект може да се избегне като се пусне още една линия заземителна още известна като „0“. Това е доста теоретично решение и почти никога не се среща на полето. Затова се подсигурете по-мощен енергизатор в този случай.

Бързо растяща растителност и плевели по трасето на електропастира

marpex blog image

Това е втория много често срещан проблем, когато растителността избуява много бързо и влиза в контакт с долния ред на електропастира. Това може да доведе до постоянно окъсяване към енергизатора и липса на достатъчен волтаж по трасето след точката на контакт на въжето с растителността. Решението на този проблем е, като терена под и около въжето на електропастира се поддържа чист от растителност. Това на пръв поглед решение изглежда лесно и просто, но на база ежедневната работа във фермата много често не остава време за решаване на този проблем. Ако сметнете, че има опасност от това във вашия случай задължително подберете по-мощен енергизатор. Така въпреки контакта с растителността и загуба на част от волтажа ще остане достатъчно за да захрани цялото трасе.

Броя използвани редове


marpex blog image


С увеличаването на редовете трябва да добавяте и мощност към енергизатора да покрива допълнителното разстояние. Без да  влизате в сложни математически изчисления е нужно да се придържате към простата сметка на пресмятане на общата дължина на трасето. Ако имаме 1000м на 3 реда означава, че е нужен енергизатор за 3000м.

Тип животни заградени в електропастира

marpex blog image


Едно последно условие да вземете под внимание е видовете животни, които възнамерявате да обслужва електропастира. Логично е, че за да задържите крава ще е необходима много повече енергия от тази да задържите заек. Също от значение е и височината на животните. Широко достъпни са схеми за определяне височината и броя редове според вида животни.  

Надявам се да сме ви помогнали при избора на подходящ енергизатор!

Обадете ни се