ВСЕ ОЩЕ ЛИ СЕ ЧУДИШ ДАЛИ ДА ПРАВИШ СЕНАЖ ВЪВ ФОЛИРАНИ БАЛИ? ДАВАМЕ ТИ ОЩЕ 5 ПРИЧИНИ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ!


1. Животните харесват повече сенажа от фолирани бали, отколкото балираното сено;

marpex blog image

Комбинацията от запазените листа на люцерната и ферментацията, която е подобна на тази, която се извършва в храносмилателната система на преживните животни, прави сенажа от фолирани бали по-привлекателен за добитъка и по-малко податлив на причиняване на подуване от сухото сено. Правилното фолиране на силажа прави дори „прекаляването” с консумацията по-лесно храносмилаемо и повишава вкуса.

2. Съществуват хранителни предимства на фолирания сенаж в бали. Какви са те?

marpex blog image

Начинът, по който се произвежда и ферментира, прави повече, отколкото просто да създава по-вкусен фураж. Също така се получава източник на фураж с по-висок протеин и повишена хранителна стойност. И ако се прибира правилно и при подходящи условия, фолирането помага да се получат повече тонаж фураж в сравнение със сухо сено.
Фолираните бали сенаж са фураж, който е увеличил протеина и общо смилаемите хранителни вещества в сравнение със сухото сено. В допълнение към повишеното качество на фуража, загубите при съхранение на сухо вещество са само от 5 до 10% в сравнение с около 30% при сено, което се съхранява на открито без покрив. Поради влошаване от излагане на атмосферни влияния, големите кръгли бали, съхранявани на открито, могат да имат до 25% или повече загуби от бала.


3. Намалява хранителните разстройства.

marpex blog image

По-малко въглероден диоксид и газ метан ще бъдат произведени в търбуха на животното и ретикулума по време на храносмилането. Тъй като натрупването на газове в тези части на храносмилателната система на кравата е основна причина за раздуване, храненето със сенаж от фолирани бали помага за разрешаването на проблема с надуването.


4. Съкращава значително сезона

marpex blog image

Технологията за консервация изисква по-малко време за престой от коситбата до балирането. Това намалява значително опасността масата да бъде повредена от дъжд или други независещи от фермера условия.В идеалния случай, косенето, балирането и фолирането трябва да се изпълнят в подредената последователност и в най-кратък срок. Това е нужно за да се намали до минимум престоя на окосената маса на полето за да загуби минимално количество хранителни вещества.

5. Излиза и по-евтино.

marpex blog image

На пръв поглед фермерите може да се подведат по нужните инвестиции за подготовката на сенаж във фолирани бали. Това включва специализирана фолираща машина, челен товарач с щипка и консуматив фолио. Без да се вземе под внимание, че балите тежат два пъти повече. Те са с много висока хранителна стойност и съдържание на усвоим протеин, което позволява значително намаляне на концентрата в дажбата. Също сенажа подсилва значително имунитетите на животните, подобрява репродукцията и много други косвени положителни влияния. Като се одари чертата финансовата изгода е много по-висока в сравнение с използването на сухо сено.

Обадете ни се