Сухостоя е критичен за куцотата


Две трети от куцащите крави преди пресушаване ще бъдат 100% куци в следващата лактация!

Крави с ниска телесна оценка в периода преди пресушаване са в риск от куцота през следващата лактация. Изследователите на са напълно сигурни, защо се получава така, но някои спекулират, че телесна оценка под 2 по някакъв начин намаля размера на възглавничката под копитото и увеличава натиска върху кориума (вътрешния нокът).

Вероятно разбира се има намесени и много други фактори, като секретиране на възпалителни вещества по време на транзита от лактация към сухостой, също и фактори действащи  върху структурата на копитата, казва Герард Крамер ветеринарен доктор специалист по копита от университета в Минесота.

Всички животни трябва да преминат към сухостой в оптимална телесна оценка. Храненето на сухостойните крави, комфорта и чистотата са също от голямо значение за превенцията от хронична куцота, както и за предпазването от нови случаи на куцота.

Проучванията показват категорично, че две трети от кравите влизащи в сухостоя с куцота, ще куцат и в следващата лактация. И само 30% от кравите влезли здрави в сухостоя и преминали подрязване на копитата в сухостоя развиват куцота през следващата лактация. Само 16% развивал лезии (възпаления, обриви и т.н.) в първите 150 дена от лактацията ако не са имали такива в момента преди и по време на сухостоя.

Въвеждането на кравите в сухостойния период с правилно обработени, подрязани копита преживяли минимален стрес от това и минимализирали времето в което стоят прави изглежда е оптималния начин за борба с куцотата през следващата лактация.

Обадете ни се