СТРУКТУРА И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ВИМЕТО


Повечето дойни крави успешно превръщат храната в мляко. Този процес е фокусиран във вимето или така наречената млечна жлеза. В природата кравата дава мляко колкото да отгледа теленцето си. Многото години, преминали в подобрение на селекцията и храненето водят до увеличаване на производството на мляко и огромно развитие на вимето(майчината жлеза). Повишените знания за структурата, растежа и функционирането на вимето ще помогнат на фермерите да се грижат по добре за него и да получават повече мляко.


Композиция на вимето

Вимето на кравата се състой от 4 жлези, по две от всяка страна, като така се формират дяловите. Теглото на вимето варира в зависимост от това дали е издоено или не в границите от 5 кг до 68 кг. Вимето е закрепено към тялото посредством средно и странични сухожилия. Средното сухожилие се състои от влакна, които излизат от долната част на корема и се спускат към всички дялове на вимето. Вимето е еластично и се разпъва за да позволи промяна на обема си, но без да променя мястото на захващането към корема. Страничните сухожилия са съставени от нееластични тъкани и покриват външната повърхност на вимето. Ако средната поддържаща тъкан не е достатъчно здрава се счита, че вимето няма да издържи и ще се изсипе. Това състояние се изразява в доста по-дълго доене и чести наранявания.
Всяка четвъртинка функционира самостоятелно и има собствен изходящ канал през собствена цицка. В долната си част цицката завършва с отвор ограден от кръгов мускул. Ако този мускул е много здрав и отвора много тесен, това животно ще се дои много трудно. Обратното, мускула е слаб и отвора широк ще се дои лесно. Цицковата цистерна съдържа около 30 г мляко, като е свързана с цистерната във вимето. Цистерната във вимето варира значително, като размер и форма. Цистерната във вимето нормално съдържа около 450 г мляко, като 12-16 канала се изливат в нея.


Къде се произвежда млякото


Големите канали във вимето формират дървета, които са свързани с алвеолите. Алвеолите са основата на мялопроизводството във вимето. Тези микроскопични алвеоли са толкова многобройни, че на практика заемат цялото пространство във вимето. След като вимето бъде издоено изглежда, че алвеолите са се изпарили. Други основни части за производството на мляко са доставянето на кръв, поддържащата тъкан, лимфната система и нервната тъкан.

marpex blog imageМлякото се произвежда основно в алвеолите и се съхранява до времето за доене в алвеолите, каналите и млечните цистерни. Продуктите нужни за производството на мляко от алвеолите се доставят от кръвта. Тогава клетките в алвеолите преобразуват доставката в млечна мазнина, млечна захар и млечен протеин. Все още има много неизвестни по процеса на формиране на мляко във вимето.
Растежа на млечната жлеза и функционирането и се контролира от редица хормони. Естрогенните, от времето на първото разгонване стимулират развитието на каналите във вимето, докато прогестерона след бременността води до формирането на алвеолите. Тези хормони се синтезират от яйчниците. Напълно развитото виме не отделя мляко без наличието на хормона пролактин (произвежда се от хипофизата). Веднъж започнало отделянето на млякото, нужно е постоянното секретиране на няколко хормона за да продължи лактацията. Балансираното хранене също е важно за поддържане на производството на мляко.


Отдаване на млякото


Отдаването на млякото от кравата става след стимулиране на някои сетива. Нервните окончания в сетивата очи, уши, нос и млечна жлеза с вече изграден условен рефлекс подават сигнал (принуждават) хипофизата да отдели хормона окситоцин. Окситоцина се транспортира с кръвта до вимето и предизвиква мусколообразните сухожилия обгръщащи алвеолите и каналите да извършват контракции и така да изтикват млякото към по-големите канали и млечната цистерна. Единствено след отдаване на млякото от алвеолите и каналите може да се извърши ефективното изваждане на млякото от вимето навън. Това е възможно докато хормона окситоцин действа в рамките на 10 минути, затова е важно процеса по доенето да се извърши много бързо докато действа окситоцина.

marpex blog image

Важно е да се освобождава налягането във вимето през точно определени интервали с правилно стимулиране на отдаването на млякото и доене. Производството на млякото във вимето е постоянен процес, но количеството се намаля с увеличаване на налягането във вимето. При високопродуктивни животни налягането може толкова да се увеличи, че напълно да спре секретирането на мляко след 8 до 10 часа. В повечето крави секретирането на практика спира след 16 до 20 часа. По време на нормално доене се освобождава до 80% от млякото във вимето. Останалото количество е заключено в каналите във вимето и ще бъде освободено и извадено при следващото доене. Постоянно оставяно по-голямо количество мляко във вимето между доенета създава вътрешно налягане доста по бързо от нормалното, което води до много по-ранно спиране на секретиране на мляко във вимето (пресушаване).


Нужда от стимулиранеСтимулирането на отделянето на мляко също е от значение за поддържането на лактацията: следователно, дояча трябва да осигури достатъчно, но в същото време нежно измиване и стимулиране на вимето и поставяне на доилния апарат нормално всичко в една минута. Също внимание трябва да се обърне и на нежеланите действия (да не плашите кравите, да не биете кравите), които могат да доведат до влошаване на емоционалното състояние на кравата, което ще доведе до нарушаването на отдаването на млякото.
След нормална лактация, кравата се пресушава (спира да се дои) за да и се даде възможност да си почине и възстанови за следващата лактация. НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ И ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН ЗА ПРЕСУШАВАНЕ НА КРАВА СЪС ЗДРАВО ВИМЕ Е ВНЕЗАПНО/МОМЕНТАЛНО/ОТВЕДНЪЖ ДА СЕ СПРЕ ДОЕНЕТО. Това трябва да се последва от ежедневни опипвания с ръце в следващите 7-10 дни за да сме сигурни в правилното преминаване към сухостой. Този метод позволява на кравата бързо да превърне млякото във вимето в кръвен серум, който е много силен флуид и се бори с инфекциите. Частичното издояване или разреждането на доенетата само удължават времето да се получи горния ефект.
Обобщение1. Познаването на структурата, растежа и функционирането на вимето позволява на дояча да полага по-добра грижа и от там да получава и повече мляко.
2. Секретирането(производството) на мляко е постоянен процес, който се контролира от хормони.
3. Отдаването на млякото е условен рефлекс, който може да се програмира у кравата. Тя може да се дресира точно, като се ползват правилни методи за доене и процедури.
4. Доенето трябва да се извършва максимално бързо за да може да се извади максимално количество мляко от вимето. Веднъж хормона окситоцин освободен в кръвта от хипофизата ще действа във времето от 10 минути.
5. Кравите обикновено отвръщат положително към нежна грижа. Дояча е човека който формира добрите или лошите навици по време на доене в стадото.


Обадете ни се