СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КОНЕ ИСКАТ ДА ХРАНЯТ ТАКА, ЧЕ ДА ИМАТ НАЙ-МАЛКО ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ!?!


Разбираемо, собствениците на коне искат да предотвратят стомашни и чревни заболявания чрез храненето. На какво трябва да обърнат внимание и защо?

marpex blog image

Д-р Кристине Финклер-Шаде съветва:

  • Конете трябва да има възможност да се хранят непрекъснато, като хранилките са разположени възможно най-близо до земята;
  • Прекъсванията или времето през което коня остава без храна не трябва да бъде повече от четири часа;
  • Достатъчно, структурирана храна (груб фураж – сено, люцерна и т.н.);

18 часа от деня коня в дивата природа прекарва, като се храни с трева и често изминава в процеса на хранене големи разстояния. Той изпълва по точи начин малкия си стомах и черва бавно, но непрекъснато с малки количества приета паша. Следователно стомашната киселина е налична и действа непрекъснато – а не се произвежда, както при хората, само при поглъщане. Следователно трябва да се избягват дългите паузи между хранене (над 4 часа). Грубия фураж е храна, богата на сурови влакна, като сено, слама и силаж, които конят трябва да дъвче дълго и трябва да отдели голямо количество слюнка. Слюнката буферира стомашната киселина и добре сдъвканата и добре овлажнена храна може да бъде усвоена по-добре. В допълнение, дъвченето е добро занимание и важно за правилното изтриване на зъбите. Структурно ефективен груб фураж стабилизира чревната среда и осигурява добро храносмилане в дебелото черво. Летливите мастни киселини, които се произвеждат, са основният източник на енергия за коня.

Тревата (особено младата трева) не се счита за груб фураж, тъй като обикновено съдържа твърде малко структура, изяжда се твърде бързо и се дъвче твърде малко, не е достатъчно усвоима в дебелото черво и не насърчава чревните микроби.
В допълнение към тревата, сеното е основната храна за коня. За разлика от сеното, силажът е леко влажен и затова няма прах, което го прави подходящ за страдащите от алергия коне. Въпреки че сламата е наситена със сурови влакнени, не е добра като заместител на сеното, тъй като липсват много ценни съставки, тя може да доведе до проблеми и гъбичният щам в сламата често е в големи количества.

  • Важно е подборът на подходящи фуражи с добро качество;
  • Това се отнася както за грубите фуражи, така и за концентрираните фуражи;
  • Храна НЕ трябва да съдържа, прах, пръст, пясък, камъни, мухъл, плесени и др.;
  • Балансирано хранене според нуждите и натоварването на коня;
  • Достатъчен размер и брой места за хранене, за да се избегне стрес по време на приема на храна;
  • Достатъчно снабдяване с вода с добро качество

Водата е жизненоважна и участва във всички функции на клетките. Конят може да оцелее няколко дни без храна, но без периода без вода е много кратък. Около една трета от общото тегло на коня се състои от вода, разпределена в клетки, кръв, лимфа, черва и др. Кон изпива 30 до 50 литра вода на ден. Действителното количество зависи от външната температура, фураж, работно представяне и вида на коня. Винаги трябва да има прясна вода. 

  • Ако са изпълнени тези не толкова сложни за изпълнение условия, ще се сводът до минимум хранителните разстройства и ще се увеличат значително успехите на коня!
Обадете ни се