СНИМКИ С ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ ЧАСТИ, МУСКУЛИ И СКЕЛЕТ НА КОНЯ


marpex blog image

marpex blog image

marpex blog image

Предни крака

Разположението на предните крака се определя от дължината на раменната кост, която е между лакътя и точката на рамото. Ако е твърде дълга, краката остават „далеч” спрямо тялото и лакътят сякаш няма достатъчно обем на движение.  Лакътят трябва да е достатъчно отдалечен от ребрата. Краката трябва да са прави от горния край до копитото, гледани отпред, а гледани отстрани - от горния край до бабковата става. Всяко отклонение от правата линия при изглед отпред е сериозен недостатък, който пречи на правилното движение на коня и е предпоставка за прекомерно натоварване на стави, сухожилия и лигаменти. Бедрата трябва да са добре развити и по-дълги от частта под коляното, която остава сравнително къса, за да намали натоварванията върху лигаменти и сухожилия.

Колене

Коленете трябва да са широки, равни и дълбоки, за да осигуряват достатъчно място за сухожилията, захванати към върха на коляното, както и за тези от задната страна на коляното. Ако коляното, гледано отстрани, е извито назад („пехотинско коляно”) конят става за лека работа, но при галоп и прескачане може лесно да разтегне сухожилия. Ако коляното е извито напред („козинец”) навяхвания са по-малко вероятни; такова коляно според много специалисти не е недостатък. Всякакви подутини по коленете са подозрителни и причините за тях трябва да се установят.

Свирка

Свирката трябва да е къса и права. Ако под коляното тя е по-тясна, отколкото при бабката, мястото за сухожилия и лигаменти е недостатъчно и рискът от разтежения нараства. Свирката се измерва като обиколка непосредствено под коляното. Свирка с обиколка 20см е достатъчна за лек ездитен кон, макар размерът да зависи от породата; 21,5см е размерът при средно голям конкурипичен кон и 23-23,8 см - за тежък ездитен кон. Известна е поговорката: „Кръвта носи теглото”. Чистокръвният английски кон и арабският кон имат кости с по-плътна струкура, отколкото обикновените породи и могат да носят повече тежест от коне със същите размери от други породи.

Бабки

Бабките трябва да са умерено дълги. Дългите и наклонени бабки водят до по-меко стъпване на коня, но са предпоставка за разтежения. Късите и прави бабки са здрави, но са причина за тръскав ход на коня при езда и евентуално за закуцване поради по-големите сътресения при стъпване. Ъгълът на бабката и копитото трябва да съвпада с този на рамото. Когато се оглеждат краката на коня като цяло, най-добре е ако те са хармонични, съразмерни двоици. Ако кракът е усукан или извит, това може да предизвика напрежения в сухожилията, връзките и ставите. Може също да пречи на крака да се движи право. Колкото по-право се движи конят, толкова по-малко вероятно е да закуца.

Тяло

Тялото трябва да бъде дълбоко в областта на сърцето, с добре извити ребра и достатъчно място за белите дробове. Така естествено се очертава линията на опаса (гръдната обиколка). Разстоянието от холката до най-долната част на гръдната обиколка трябва да е колкото оттам до земята. Повечето млади коне изглеждат с по-дълги крака, но като пораснат, губят този си вид. С парче връв може да се измери разстоянието от коляното до земята и после - от коляното до холката и така да се предположи за височината, която конят може да достигне В зряла възраст.

Ребра

Има 8 същински ребра, свързани с гръбначния стълб и гръдната кост, и 10 плаващи, свързани с единия си край направо с гръдната кост към гръбнака, а с другия си край - едно към друго с хрущял. Първото ребро е леко огънато. А извивката на всяко следващо се увеличава, за да се оформи добре закръглен гръден кош и пространство за много от важните вътрешни органи. Гръден кош с добре извити ребра поддържа по-добре седлото. Кон, който е странично плосък и стесняващ се назад, бяга леко, но обикновено не е издръжлив. От последното ребро до тазовата кост трябва да има малко разстояние – само 5-8 см. При поглед отстрани хълбока трябва да има дълбочина.

Обадете ни се