СЛЕДВАЩАТА ЛАКТАЦИЯ ЗАПОЧВА С ПРЕСУШАВАНЕТО ИЛИ КРАЯ НА ПРЕДНАТА ЛАКТАЦИЯ


В млечното говедовъдство добре разбираме, че храненето на сухостойните крави до отелването, както и управлението на тази група животни в този период директно се отразява върху здравния статус на животните след отелването, техния млеконадой и естествено върху най-важната за нас част рентабилността (финансовия резултат). Вече е доказано, че храненето през този период влияе върху плода, и още повече върху бъдещите резултати от теленцето. Така с времето останаха много назад дните на безгрижност към тази група. Преди години просто пускахме тези крави и отново се сещахме за тях вече след като се отелят. В днешно време храненето на тази сухостойната група и цялостното управление, както и правилното превеждане в млечното стадо след отелването са със същия приоритет по важност, както и най-високопродуктивната ни група. Всички програми за хранене и управление са изградени на база следните фактори:

marpex blog image

Старайте се да нямате ТЛЪСТИ сухостойни крави
Кравите трябва да влизат в сухостоя в подходяща кондиция и да поддържат тази кондиция без да трупат мазнини през целия сухостоен период. След отелването трябва да загубят малко от кондицията. Малко означава наистина малко или нищо. Вече е доказана, че такива животни се заплождат по-бързо и задържането на ембриона е по-добро. Минимализирането на активирането на протеина в мускулите преди и след отелването може да увеличи значително приема на сухо вещество (приема на храна) в най-критичния момент по отношение приема на храна, а именно в седмиците след отелването.

marpex blog image

Не прекалявайте с енергията, но задължително осигурете достатъчно протеин
Храненето с адекватно, но не прекалено количество енергия през целия сухостой ще държи кравата здраво на крака след преминаването и в млечното стадо. За да спазите това внимателно прегледайте количеството на силажа и концентрата в дневната дажба. За животни, които след отелването не могат да бъдат отделени в група с по-високо енергийна храна може да завишите малко енергията. Важно е да се прави разликата за типа на осигурения протеин. Когато ви го предлагат първо си изяснете колко от протеина е реално усвоим а не само да ви замазват очите с високото съдържание на протеин във фуража.

marpex blog image

Адекватни количества витамини и минерали
Витамините и минералите са еднакво важни за целия период на сухостоя и трябва да се осигурят гарантирано или ако щете да се дават принудително. През сухостоя трябва да се намалят храните с високо съдържание на калий. Принципно храната трябва да е богата на анионни соли не само за да се намали риска от млечна треска, която лесно се разпознава, защото се изразява в лесно и ясно видими симптоми, но и хипокалцемията, която се проявява скрито без никакви симптоми. За да разберете, дали давате достатъчно анионни соли трябва да измерите pH на урината. След 1 седмица хранене, но не по-късно от 2-3 седмици. Количеството калций ще зависи от това дали сме успели да осигурим достатъчно анионни соли. Концентрацията на магнезий и други минерали е също важна и трябва да се погрижим да бъдат правилно балансирани. Витамините и минералите са от основно значение за имунитета на кравата, който и е нужен успешно да се пребори със среса на раждането и всички инфекции.

marpex blog image

Намалете стреса
Социалния, от околната среда и метаболитния стрес могат да повлияят негативно не само върху приема на храна, но и върху цялостния млеконадой през следващата лактация. Елементарното осигуряване на сянка и душ в горещините ви гарантира оптимално здравословно състояние преди, по време и след отелването и оптимален старт на лактацията. С приближаване на отелването трябва да гарантирате хранителен фронт от минимум 91 см на крава и адекватна площ за почивка от поне 9 м2 на крава и да се въвеждат животни в тази група максимум един път на седмица. Ако е възможно първотелките да бъдат в отделна група от старите крави.

marpex blog image

Отделянето на време за оглеждане на състоянието и оптимизиране на условията и храненето на сухостойната група ще ви се отплати под формата на по-здрави и по-високопродуктивни животни за в бъдеще!

Обадете ни се