Сено или сенаж от ЛЮЦЕРНА! Кое е по-добро!?


Сено или сенаж: каква е разликата? Сеното е напълно изсъхнало. Сенажа е полу изсъхнал. Сеното се балира, сенажа се фолира (балата е увита във фолио за бали). Но това ли са само разликите между сеното и сенажа от люцерна? Как тези разлики рефлектират върху хранителните качества? Могат ли тези разлики да се отразят върху състоянието на животните, здравен статус и производителност? Време е да разберем.Най-очевадната разлика между сеното и сенажа от люцерна е начина , по който се добиват. Сеното обикновено се коси в месеците от Май до Август или докато го има на полето. Окосява се, остава се на полето да изсъхне до степен на пълна сухост. Обикновено до достигането на пълна сухост  в някой райони се налагат няколко обръщания с цел влажността да падне до 10-15%. Това е нужно за да можем спокойно да го заскладим за по дълго време. Свалянето на влажността до толкова ниски нива гарантира, че риска от развитие на мухъл по време на съхранение е сведена до минимум.Сенажа от люцерна се коси по същия начин както сеното от люцерна, но остава на полето само да позавехне. Обикновено балирането става до 24 часа след косенето според ситуацията или при влажност между 80-55%! Балите се нагласят на максимално налягане(стегнати) и се увиват в специално вакуумиращо фолио. Така елиминираме достъпа на кислород и създаваме анаеробна среда на живот на бактерии нужна за правилното протичане на ферментацията. Ферментацията за която се борим всъщност представлява създаване на оптимални условия за живот на „добрите бактерии“, които природно съществуват в растението да усвояват водата и захарта за да живеят и синтезират млечна киселина. Синтеза на млечна киселина е причината за намалянето на pH (увеличаването на киселинността) до нива от 4.8 – 5.8. Това ниво на pH (киселинност) спира развитието на нежелани форми на живот от всякакъв тип. На практика може да се каже, че заливаме материала с киселина, която е безвредна на растението и 100% изгаря всичко живо (образно казано).И така, вече знаем как тези два продукта сено и сенаж се произвеждат или добиват: сеното от люцерна с изсушаването, а сенажа с фолирането. Но как това влияе върху хранителната стойност на всеки продукт.
Главната разлика е в начина на запазване на листната маса на растението. При сено, процеса по съхнене води до огромни загуби на листна маса (60-70%) и освен това до вкарване на пръст, камъни и други растителни и дървесни остатъци. Това води до огромни загуби на хранителни вещества, като протеин, въглехидрати (захар), витамини и минерали. Или накратко казано като заключение: сеното от люцерна има минимални хранителни качества.Сенажа от люцерна има много по-големи хранителни свойства в следствие от запазената висока влажност (сочност). Като приемаме, че сме направили сенажа както трябва, си гарантираме по-високи нива на усвояеми фибри, енергия и протеин в следствие на съхранената листна маса.
Неминуемо въпроса е кое е по-добре за моите животни:Сено от люцерна: Предимства;

marpex blog image


Ако сеното е качествено направено със сигурност ще бъде идеалната храна за храносмилателната система. Леката структура гарантира лесен прием и бързо разграждане и моментално влизане в употреба от органите на хранителните вещества. Спокойно може да се храни на воля, без притеснение от неприятни ефекти, като презобване или натрупване на ненужна маса;
Добре изсъхналата люцерна, ще остане в идеално качество за изхранване в много дълъг период от време при правилно заскладяване;
Доста по-евтина е при нужда да се купува;


Сено от люцерна: Недостатъци;


Сухата прибрана люцерна винаги е с високо съдържание на прах. Това може при по-тежки ситуации да доведе освен до задължителните хранителни проблеми и до някои респираторни заболявания.
Този недостатък може до някъде да се компенсира с овлажняване преди хранене, но това неминуемо води до допълнително влошаване на хранителните качества.
Задължително трябва да се дохранва с големи количества концентрат съдържащ протеини, витамини и минерали поради ниската хранителна стойност на сеното.


Сенаж от люцерна: Предимства;

marpex blog image

Технологията на производство гарантира свежест на материала, което е и причината за по-голяма усвояемост на фибрите, енергията и протеина.
По принцип животните харесват много повече сенажа поради самата му структура, сладост, аромат и затова го консумират повече. Или с други думи сенажа е идеална примамка за злояди животни.
Като покупка е с по-ниска относителна стойност ако се измерва хранителната му способност. Купувате повече резултат за по-малко пари.
Правилно направения силаж не съдържа никакви вредни микроорганизми или ако съдържа то те са в пренебрежими количества. Освен че са в пренебрежими количества са се получили във времето след отварянето на балата, което ги прави по-малко опасни и по-малко активни.
Сенаж от люцерна: Недостатъци;
Сенажа от люцерна започва много бързо да се разваля след отварянето на фолираната бала. Това е причината да се храни моментално след отваряне цялата фолирана бала на един път. Този недостатък е от голямо значение за производители с малък брой животни.
При предозиране или хранене на воля без да се балансира рецептата може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, натрупване на ненужна телесна маса и дори смърт.


Общо казано, това са основните разлики между люцерновото сено и сенаж. И двете имат предимства и недостатъци. Като вземете под внимание това може да подберете най-доброто за вашата ферма и животни.


Обадете ни се