ПОДСЛОН И КОМФОРТ


Видът на подслона (къщичката, иглуто), където теленцата да се прибират на топло или на сянка или защото така им харесва, не е необходимо да бъдат закупени от каталог или специална компания. Просто трябва да се осигури на животното място да се измъкне от стихиите и да се почиства лесно. Използвайте най-доброто решение, за да определите какъв тип подслон е необходим за възрастовата група. Освен за вида на подслона трябва да се погрижите и за други съоръжения, които трябва да се направят, за да се гарантира комфорт на теленцата, включително вентилация, постеля и микроклимат.


В горещините трябва да се осигури:

marpex blog image

Вентилация - в зависимост от вида къщичката, винаги е важно да се разбере качеството на въздуха на ниво теле. Дори нещо толкова просто като поставяне под ъгъл, за да се позволи движението на въздуха, може да намали топлинния стрес.
Постелята - пясъкът е добър вариант в летните горещини. Постелята дава допълнителен комфорт на телето и осигурява бариера между телето и земята отдолу, която може да съдържа патогени. Важно е да се уверите, че постелята винаги е чиста и суха, тъй като влажната постелка може да задържа патогени и да привлича мухи, особено в по-топло време.
Местоположение - Гледайте слънчевата светлина през целия ден, за да определите как да разположите най-добре къщичката, за да намалите топлинния стрес. Също така, се възползвайте ветрове и теченията колкото е възможно повече.


Рутинни промени

marpex blog image

Дори и най-малките промени в ежедневния живот на теленцата могат да причинят стрес, който може да доведе до здравословни проблеми, загуба на телесно състояние или дори смърт. Стресорите включват промяна на храненето, отбиване от мляко, местене, времето или преместване от единично иглу в групов бокс.

Ограничаването на броя на промените или преходите, направени в даден момент, може да помогне за намаляване на стреса на теленцата. Например, ако телетата сменят мястото си, изчакайте няколко дни след преместването, за да смените храненето. Същата идея може да се приложи при отбиване на телета от мляко и преминаване в групови боксове; оставете телетата няколко дни да се приспособят да не получават мляко, преди да ги преместите. Ако по време на преместването са необходими ваксинации или обезпаразитяване, работете с вашия ветеринарен лекар, за да създадете график, който ограничава стреса върху животните.

Цялостното здравословно състояние на телетата и юниците е силно повлияно от храна, подслон, комфорт и преминаване през етапите на растежа. Когато тези компоненти са контролирани, здравословните проблеми могат да бъдат намалени значително както в горещината на лятото, така и в студа на зимата.

Следващия път, когато преминете покрай теленцата, спрете и помислете за леглото. Удобно ли е? Имат ли през цялото време храна и чиста, прясна вода? Как мога да намаля стреса си, като намаля техния? В края на деня всички искаме едно и също нещо: здраво теле.

Обадете ни се