ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЛАЖНОСТТА ПРИ ПРИГОТВЯНЕ НА СЕНАЖА ОТ ЛЮЦЕРНА


Предлагат се два вида тестери за определяне на влага: единият тип използва топлина, а другият използва проводимостта на материала.

marpex blog image

Тестерите за определяне на влага чрез топлина са на принципа на мини сушилня. Те се състоят от вентилатор, контейнер за проби и везна. Съдържанието на влага се определя чрез напълване на контейнера за проби с фиксирано количество мокър фураж и сушене на фуража до постоянен процент на сухо вещество. Разликата в теглото между влажния и сухия фураж се използва за определяне влажността на фуража. Повечето топлинни тестери за влага изискват от 25 до 35 минути за да определят влажността на пробата.

marpex blog imageТестерите използващи проводимостта за определяне на влажността осигуряват моментно отчитане на съдържанието на влага, но има голямо отклонение на тяхната точност при тестване на влажен фураж (основно се правят за тестване на сено). Повечето тестери от този тип се състоят от сензорна сонда и преносим дисплей. Електрическата проводимост на фуража се измерва между два метални контакта на върха на сондата, когато е вкарана във фуража. Тестерите определят съдържанието на влага във фураж въз основа на връзката между съдържанието на влага и електрическата проводимост.


Тестерите с топлинно действие за определяне на влагата са по-точни от тестерите използващи проводимостта, въпреки че резултатите могат да бъдат повлияни от много фактори. И двата вида тестери за влага могат да бъдат закупени свободно от пазара.

marpex blog image

Сравнително нова технология е преносимо устройство, което използва технология за сканиране близо до инфрачервения спектър (NIR) за измерване на съдържанието на влага в храните за животни. Това устройство се предлага със софтуер за събиране, преглед и съхранение на записани измервания. Това е най-точното решение, но е изключително скъпо. Най-евтиния вариант е на цена над 25 000 евро.

Като масов метода за определяне влажността се е наложил, така наречения метод на микровълновата фурна. Методът на микровълновата фурна за изчисляване на съдържанието на влажност позволява да се получат сравнително точни резултати за сравнително кратко време. Този метод отнема около 20 минути. Въпреки това, измереното съдържание на влага е много по-точно, отколкото при използване на електронни тестери за влага на принципа на електропроводимостта.

Преди да използвате метода на микровълновата фурна, трябва да си набавите следните елементи:

marpex blog image

Микровълнова фурма (логично), кантарче (да отчита в грамове), чаша за вода, молив и хартия.
Използвайте следната процедура, за да получите най-точните резултати:

1. Вземете представителна фуражна проба (цели растения);
2. Нарежете пробата на 2,5см – 3,0см дълги парчета;
3. Сместете равномерно листата със стъблата;
4. Поставете хартиена кърпа върху плочата на дъното на микровълновата фурна;
5. Претеглете се проба от 100 грама нарязана люцерна;
6. Поставете пробата равномерно върху плочата на дъното на микровълновата фурна;
7. Поставете чашата вода във фурната, за да уловите неабсорбираните микровълни, докато растителната тъкан изсъхва, за да предотвратите потенциален пожар;
8. Задайте фурната на HIGH за 5 минути;
9. Претеглете пробата и запишете колко тежи;
10. Сменете водата в чашата;
11. Задайте фурната на HIGH за 2 минути;
12. Претеглете пробата и запишете колко тежи;
13. Повтаряйте стъпки 10 до 12, докато теглото не се промени повече от 1 грам (това означава, че пробата е суха);
Процент на влага = 100 грама - крайно тегло грама.
Уверете се, че пробите се нагряват на кратки интервали, за да се предотврати запалването на фуража.

Обадете ни се