ОПАСНИ ЛИ СА ЕЛЕКТРОПАСТИРИТЕ ЗА ХОРАТА!?


Докосването до работещ електропастир обикновено остава ярка и болезнена следа в паметта на човека. Като се вземе под внимание, че напрежението (волтажа V) е няколко ПЪТИ по високо от стандартното в електро преносната мрежа повечето хора приемат, че рискът за живота или крайниците докоснали електропастира също трябва да е толкова висок. Фактите показват, че точно обратното е вярно. Замислете се, ежедневно милиони хора изпадат в положение да бъдат в инцидентни съприкосновения с еклектропастири и още нямаме нито един сериозно наранен човек по света. Сравнете колко хора и животни са пострадали в инциденти с трактори, коли, селскостопански машини, кардани, други въртящи се части и дори бикове (мъжки крави).

marpex blog image

Волтовете преминаващи през електропастира са доста, направо много, но тока е много малък. Напрежението било то 220 V или 110V ще боли точно толкова колкото и 10 000 V, при положение, че тока или ампеража са едни и същи. Тока в домакинствата стандартно е постоянен и има голям ампераж ( 13 и 20 ампера) за да захранва мощни машини, оборудване, сгради и т.н.. Мускулите – човешките и животинските – се свиват в момента на контакт с 220 или 120V и при положение, че човека или животното са стъпили на земята с не добре изолирани обувки или пък в голяма роса в дълбока трева и няма никакъв начин да се измъкнете от тази хватка.

marpex blog image

Просто принудително физически сте сграбчили проводника и въпреки всичките ви усилия да се отървете – постоянното напрежение държи мускулите ви заключени и при голям ток просто ще се ИЗПЪРЖИТЕ.


Тока (амперите) са това което убива. Напрежението (волтажа) създава неприятното усещане и БОЛИИИИ!Енергизаторите захранващи електропастирите са направени така, че да генерират голямо напрежение (волтаж около 8 000 волта), което се отбелязва за винаги в паметта на ударения и разбира се намаляват тока до 120 милиампера (това може да варира според производителя). Или това е една 120 000 – на от ампера (домакинския ток е 13 ампера). Този ток не може да убие дори комар.
Освен това енергизаторите са двойно обезопасени. Първо захранването генерирано от енергизатора се пуска на пулсове по електропастира. Ударния импулс трае 1/300 част от секундата, а почивката без захранване е обикновено между 1 – 3 секунди. Тока е намален до размера от 15 до 500 милиампера.Направите сравнение:
Статичното електричество, когато се качвате в колата или пипнете дръжката на врата е около 30 000 волта в секунда. Неприятно, но се преживява.
Основното захранване в домакинството е 220 волта при постоянни 13 ампера. Удара е супер неприятен и редовно има нещастни случаи със загинали хора и животни.
Заваръчния апарат реализира 200 ампера и пробива дебело желязо.

В съвременните енергизатори е монтирана умна електроника, която разпознава кога до електропастира се е допряло животно и допълнително посредством електронен елемент наречен тиристор възпроизвеждат контролиран ударен импулс, който е много по кратък от стандартния. Само няколко милисекунди така, че да доведат до желания ефект.

marpex blog image
Управлението е реализирано така за да може при допир към електропастира животното след като усети импулса да муконвулсират (свият) мускулите. Това да се осети като супер болезнено мускулно схващане (мускулен крамп), но да бъде краткотрайно и преходно, така че животното да има възможност да избяга свободно с нормално състояние на мускулатурата. Този болезнени конвулсии на мускулите се запечатват моментално в мозъка на животното. Това го държи за винаги далеч от електропастира.
В ежедневното домакинство това е невъзможно при постоянното захранване мускулите са супер болезнено свити и при невъзможност от отделяне от контакта обикновено следва гарантирана ужасно болезнената смърт.
Със слабия си ток и пулсиращото си напрежение електропастирите са едни безопасни за хората и животните полезни приспособления.


Не е за хора със слаби сърца!
Обадете ни се