НОВОРОДЕНИТЕ ТЕЛЕНЦА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ГРИЖИ ЗА ПЪПНАТА ВРЪВ


Около 15 до 20% от новородените теленца развиват инфекции на пъпната връв след раждането, като 1.6% от тези инфекции водят до смърт.

Така че е задължително да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че теленцата се раждат в чиста и суха среда със свежа и чиста постеля.

При раждането пъпната връв се разкъсва, прекъсвайки връзката между майката и теленцето така, че пъпната връв остава да виси от пъпчето на теленцето, където в крайна сметка изсъхва и пада. Преди да изсъхне и падне, проходът към кръвоносната система на теленцето все още е отворен, оставяйки слабата имунна система на телето, податлива на инфекции и болести изложена на опасност от замърсяване на пъпа.

Инфекциите на пъпа могат да доведат до намаляне на прираста в началото на живота, а ако са тежки, могат да доведат до сепсис и смърт. Инфекциите на пъпната връв най-често се причиняват от Staph. aureus, Strep. bovis и E. Coli (най-разпространените бактерии във фермите).

Така че следващата стъпка за предотвратяване на тези инфекции е потапянето на пъпната пън в ефективен антибактериален разтвор възможно най-скоро след раждането. Обикновено се използват малки чаши за еднократна употреба или спрейове за да се натопи добре или опръска пъпчето. Така се получава пълно покритие и също така ограничава излагането на патогени теленцата едно от друго.

image

Йоден препарат

Предпочита се 7% тинктура от йоден разтвор, тъй като алкохолът, който присъства в него, спомага за изсушаването на пъпната връв. Ползването на по-слаби тинктури от  7%, няма да предложи защитата на теленцето и се оказват неефективни.


Важно е да се проверява областта на пъпната връв на всяко теленце два-три пъти през първата седмица от живота му, за да сте сигурни, че е напълно излекуван и сух. Втвърден пъп, който е уголемен (той не трябва да е по-голям от диаметъра на молив след три до пет дни) или причинява дискомфорт на теленцето при притискане, може да е признак на инфекция. Треската също е показател за инфекции.


Ако теленцата показват признаци на инфекция на пъпа, свържете се с вашия ветеринарен лекар за да ви предложи възможни терапии за лечение.


Обадете ни се