НОВИТЕ НАСОКИ ЗА НАПИТКИТЕ В САЩ ПРЕПОРЪЧВАТ МЛЯКО ЗА ДЕЦА


marpex blog image

Чаша мляко на ден е важна част от правилното осигуряване на нужните хранителни вещества за организма на децата и младежите!

Доклад, публикуван на 18 септември в САЩ, обявява нови насоки за напитки използвани от бебетата, децата и младите хора. Водата и млякото се насърчават ... докато напитките на растителна основа не се препоръчват (фрешове, сокове, натурални сокове и т.н.).


Четири от най-големите здравни организации в Америка разработиха новите насоки за храненето на деца и младежи, които препоръчват да се намали или ако е възможно напълно замени използването на  захарните газирани напитки и сокове, както и да се насърчи използването на кравето мляко вместо напитки на растителна основа.


Д-р Натали Мут, представител на Американската академия по педиатрия за разработване на доклада, е цитиран от WebMD от прессъобщение, придружаващо изданието на насоките.


„Като педиатър знам, че каквото пие детето може да бъде почти толкова важно, като това което яде“, каза Мут. „Децата научават какви напитки предпочитат в много ранна възраст - едва на 9 месеца.“


WebMD казва, че препоръките са за пълномаслено мляко за едногодишни деца, като се движат към обезмаслено и 1% мляко за деца на възраст от две до пет години. Водата може да се предостави на възраст от шест до 12 месеца, за да и запознаят вкуса. По принцип сокът трябва да се избягва, а когато се предоставя след едногодишна възраст, той трябва да е 100% сок и да се дава само в малки количества поради съдържанието на захар.


Меган Лот, която е директор на изследвания за здравословно хранене, предупреди за вредата от напитки на растителна основа в статия, публикувана от CNN.


„Има погрешно схващане, че по някакъв начин напитките на растителна основа са равни на кравето мляко, но това просто не е така“, каза Лот.


Обадете ни се