МЛЕКОЗАМЕСТИТЕЛ - ДОБРЕ ПОЗНАТА ИНФОРМАЦИЯ ИЛИ НЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ, НО ВАЖНА


Храненето с млекозаместител е често срещана практика в много стопанства. Налична е широка гама от млекозаместители, всеки със своите предимства и недостатъци по отношение на хранителното съдържание и цената. Някои млекозаместители са подходящи за специфични системи за отглеждане, така че е важно млекозаместителя да се съобрази с използваната система.

marpex blog image

1. Млекозаместител срещу майчино мляко - има ли разлика в ефективността на телетата?
При условие, че млекозаместителя е забъркан правилно от висококачествени съставки и се храни според инструкциите, телетата могат да растат еднакво добре и търбуха им да се развива също толкова добре, както при пълномаслена млечна диета (майчино мляко).
В случая с млечни юници, проучванията показват, че теленцата ще постигнат същия прираст и с качествен млекозаместител (25% суров протеин), както на пълномасленото майчино мляко.
Храненето с висококачествен млекозаместител може всъщност да подобри прираста на телетата в сравнение с майчиното мляко. В опити телетата, които са хранени с млекозаместител който съдържа 27% протеин и 16,6% мазнини при отбиването на 56 дни са средно с 6 кг по-тежко от тези хранени с майчино мляко. В допълнение, разликата в теглото продължава до 70-ия ден, вероятно поради факта, че телетата са консумирали 33% повече концентрат през тестовия период.

marpex blog image

2. С колко млекозаместител трябва да храните?
Телето трябва да се харни с НАЙ-МАЛКО 13-15% от теглото си при раждане с доброкачествен млекозаместител. Това обикновено се прави с 125 г / литър вода; въпреки това препоръката варира в зависимост от производителите на млекозаместител. Винаги се придържайте към указанията на производителя.
Има все повече доказателства, че високия прираст в началната фаза (0,6-0,8 кг / ден чрез хранене 750 г до 900 г млекозаместител на ден) насърчават здравето на телетата. Въпреки това, храненето с високо ниво на млекозаместител може да намали приема на концентрат преди отбиването.
!!! Количеството на храненото мляко и приемът на концентрат определя интензивността на растеж на телетата в периода до 12 седмици, като целта е телето да нарасне от 40-45 кг при раждане до около 100 кг. Това може да се постигне с влагане на около 25 кг млекозаместител и 120 кг концентрат. Ако се дадат по-високи нива на млекозаместител (50 кг или повече) теглото на 12 седмици ще бъде 105-110 кг. Приемът на концентрат на теле ще бъде приблизително 100 кг.

marpex blog image

3. Колко бързо може да се захранва с млекозаместител?
След като телетата получат 8,5% от телесното си тегло в коластрата в рамките на два часа след раждането, няма разлика в наддаването ако се преминат веднага на качествен млекозаместител или се хранят с транзитното мляко три до четири дни след отелването.
Това предполага, че при добре гледани теленца, където прехвърлянето на болестта може да бъде проблем, млекозаместителя може да бъде даден веднага след хранене с коластра, но при положение, че е изхранена достатъчно като количество и качество коластра.

marpex blog image

4. Могат ли млекозаместителите да се хранят студени?

Млекозаместителя може да се храни студен с кофа или ad lib (на воля). За целта според времето трябва да се осигури подкиселите за да е стабилно млякото за по-дълъг период от време. 

marpex blog image

5. Хранене с млекозаместител в студено време.

Студеното време е стресиращо за телетата и тези, които са изложени на студа, са предразположени към пневмония. Когато телетата не се хранят адекватно при студени температури те не растат толкова бързо, тъй като вместо това използват енергията си, за да се затоплят. Ако телетата треперят след храненето е знак, че им е студено и не се хранят адекватно.

Добро правило за увеличаване на дажбата млекозаместител с 2% за всеки градус температура под 10 ° C.

6. Какво се разбира под „обезмаслено мляко“?

Терминът ским (обезмаслено мляко) се отнася за млечения протеин, който съдържа приблизително 80% казеин и 20% суроватъчни протеини. Млекозаместителя се получава от производството на краве масло. В млекозаместителя изваденото краве масло се заменя от растителни масла обикновено.


7. Какво се разбира под „суроватъчно мляко“?
Какво се разбира под „суроватка на прах“?
Прахообразната основа на суроватка се получава от сиренето. Когато се превръщат в млекозаместител, растителните протеини се използват за заместване на млечните протеини, извлечени за приготвяне на сиренето.

Обадете ни се