КОЯ СЪСТАВКА ТРЯБВА ДА ТЪРСИТЕ, КАТО ПРОЧЕТЕТЕ СЪСТАВА НА ФУРАЖА!?!


Ако прочетете състава на фуражите, като особено нежни за стомаха и червата или за насърчаване на положителна чревна среда, многократно се появяват едни и същи съставки. Бихте ли обяснили накратко кои са най-важните съставки, какво правят и защо са особено полезни за стомаха и червата?

marpex blog image

Д-р Финклер-Шаде отговаря:

Ябълков пектин

marpex blog image

Ябълките имат високо водно съдържание, а сухото вещество се състои от захари (полизахариди) и пектини. Пектините произвеждат енергия в дебелото черво за бактериалната флора и лесно се разграждат. Това означава, че те имат положително влияние върху флората и по този начин и върху всички чревни функции. Пектинът е богат най-вече на кюспе, това което остава след изстискването на ябълковия сок.

Бирена (пивоварна) мая

marpex blog image


Пивоварната мая е продукт, който се произвежда по време на производството на бира и съдържа мъртви дрождови бактерии в изсушена форма (пребиотици). Този продукт е с изключително високо съдържание на протеини, незаменими аминокиселини и витамини от група В.

Жива закваска

marpex blog image

Живите дрождови бактерии, подобно на бактериите с дрожди в пивоварната мая, принадлежат към рода Saccharomyces cerevisiae. Те имат положителен ефект върху чревната флора ─ и по този начин върху храносмилането като цяло ─ и върху имунната система. Живите дрожди, използвани при храненето на коне, са живи, но невъзпроизводими микроорганизми (не предизвикват подуване на корема, диария и колики), които преминават през стомаха и имат своя ефект в дебелото черво.

Ленено масло и ленено семе

marpex blog image

Лененото масло е извлеченото масло от лененото семе. Смята се за едно от най-ценните масла при хранене на коне, тъй като съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини и така наречените полифеноли, които имат антиоксидантен ефект, т.е. те защитават клетките от свободни радикали.

Лененото семе съдържа високо съотношение на ненаситени мастни киселини и слуз и има високо съдържание на енергия и протеини (17.4 MJ ME и 165 g dvRP * / kg). Слузът има защитен ефект върху лигавиците на стомаха и червата (възниква след контакт с вода / слюнка). Конете реагират много добре на тази храна след заболявания или под формата на лекарство преди или при смяна на козината. Лененото семе трябва да се смачка или изцеди малко преди хранене, за да може да се усвои достатъчно (има много твърда черупка). Големият кон може да се храни от 100 до 120 грама на ден без проблем, по-големи количества трябва да се сготвят поради съдържанието на циановодородна киселина ─ чрез кипване киселината се инактивира.


Обадете ни се