КОЯ ХРАНА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩА ЗА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА НА КОНЯ!? КОЯ ХРАНА Е С ОПТИМАЛНО УСВОЯВАНЕ, БЕЗ ОТРИЦАТЕЛНИ ЕФЕКТИ!?


Как изглежда идеалната храна за стомаха на коня? Кои съставки в храната на коня гарантират здравословна храносмилателна система и здравословна среда в тънките черва на коня? В marstall, Германия имаме един от най-добрите експерти по отглеждане и хранене на коне. Кристине Финклер-Шаде ще отговори за вас на тези интересни въпроси!

marpex blog image

Стомаха и тънките черва са важни органи от храносмилателната система на коня, но за съжаление са много чувствителни и лисни за разбалансиране! Защо!?


Д-р Финклер-Шаде: Храносмилателната система на коня, като доскорошно степно животно все още е адаптирана към природния си начин на живот в естествената степна среда. Това означава:
Коня има висока степен на адаптация към прием и оползотворяване на трудно усвоими фуражни култури. Следователно, адекватната грижа в днешни дни към коня включва основно структурни храни, като пасищна трева, сено и слама, което ще гарантира неговото здраве и комфортно съществуване.


Приемането на храна от коня става в продължение на 15-16 часа и повече дневно, на малки порции при много-бавно постоянно движение. Това означава, че продължителността на приемането на храна, заедно с голямата честота на приемане на храна през целия ден имат огромен ефект върху равномерното износване на зъбите и слюнкоотделянето (свързано с времето за хранене). Количеството отделена слюнка на свой ред е гаранцията за оптимално състояние на стомаха и храносмилането.


В следствие на съвременния живот и начина на гледане на конете, тези основни условия за оптимално състояние на храносмилателната система и усвояването на храната не винаги могат да бъдат осигурени. Примерно, храни се с големи количества концентрат (зърно, овес, ечемик, царевица, мляно, ярма) и/или сено с лошо качество. Тъй като конете реагират моментално и винаги отрицателно на всички тези грешки, трябва да се стремим да не ги допускаме или да ги коригираме моментално или поне до колкото е възможно. На този етап трябва да се подчертае, че ситуацията с храненето винаги е тясно свързана с условията на отглеждане и че тези два фактора трябва винаги да се разглеждат заедно.


За да намалим влиянието на тези грешки в храненето ви представяме специален продукт създаден за тези условия: моля натиснете отгоре за да видите повече информация за продукта!

marpex blog image

Обадете ни се