КАКВО Е НУЖНО ДА ЗНАЕТЕ ЗА ЕЛЕКТРОЛИТИТЕ ДАВАНИ ПРИ ДИАРИЯ


Теглото на теленцата се състои от около 70–75 процента вода. Те трябва да бъдат добре хидратирани, за да останат здрави и да растат до пълния им потенциал. Дехидратацията и тежката загуба на електролити може да произтичат от няколко причини, включително недостатъчен прием на питейна вода и топлинен стрес. Основният виновник за дехидратацията обаче често се дължи на пристъпи на диария, които могат да накарат телетата да загубят 5-12 процента от теглото си. Последните данни показват, че над 60 процента от смъртността на млечните телета е резултат от диария. Когато се появи диарията, е от решаващо значение да се обърне внимание на дехидратацията, за да се избегне

метаболитна ацидоза, слабост, тежка загуба на тегло и / или смъртност. Оралната  рехидратация чрез електролитна терапия е ефективен начин за преодоляване на симптомите на дехидратация и е сравнително прост процес за прилагане и от неспециалисти.

Какво представляват електролитите?

Електролитните продукти обикновено включват комбинация от натрий, енергия, аминокиселини и алкализиращи агенти, предназначени за изправянето на телета отново на краката. Електролитна терапия е често срещана практика, използвана за набавяне на течности и борба с метаболитните проблеми при дехидратирано теле, включително ацидоза и загуба на електролити, свързани с диария.

Кога трябва да осигуря електролити?

Дехидратация: Както е показано в таблицата телетата, които са с 5 процента дехидратиране, няма да показват клинични признаци на дехидратация, въпреки че те ще имат диария. С други думи, дрискащото теле е дехидратирано теле. Количеството на електролитния продукт от който се нуждае телето за да се рехидратира  се основава на телесното тегло и процента на дехидратация. Например, ако теленцето  тежи 45 кг и изчислената дехидратация е на 8% , то ще е загубило 45 х 0,08 = 3.6 килограма / 2 = 1.8 литра течност. За компенсиране на водата

загубена поради диария, ще трябва да попълните тези 1,8 литра вода към храненото мляко или млекозаместителя. Ако телето лежи и неможе по естествен път да си набави загубата, препоръчва се да се свържете с вашия ветеринарен лекар за решаване на проблема с рехидратиране и борба с ацидозата възможно най-скоро.

% дехидр

Симптоми

5-6%

Диария; няма клинични признаци; силен млечен рефлекс

6-8%

 

Не приема мляко; кожата се възстановява при тест между 2 - 6 секунди; телето все още суче; хлътнали очи; отслабва

8-10%

Не пие мляко, лежи; очите много потънали; сухи венци; кожата се възстановява при тест за повече от 6 секунди

10-14%

Телето се е предало; хладни крайници; кожата не се възстновява; телето е в безсъзнание;

>14

Смърт

 

Стресови събития: Електролити могат да се дават на телета, които наскоро са били или ще бъдат поставени под стрес, като напр. преди или след транспортиране. Обичайна практика е телетата да получават доза електролити преди да бъдат натоварени на камион за транспорт и, в зависимост от това колко е дълъг разстоянието, втора доза веднага след пристигането на новото им местоназначение.

Предоставянето на електролити дава на теленцата допълнителния тласък, който им е необходим за борба с негативните странични ефекти от стреса, а също може да им помогнете  да се хидратират при по-дълги разстояния.

marpex blog image

Време: Електролитите трябва да бъдат хранени няколко часа след храненето с мляко и никога не трябва да се смесват с млякото или млекозаместител. Смесването на електролитен прах с  мляко не дава на телето с диария да консумира допълнителната вода, от която се нуждае за да се рехидратира и може да промени храносмилането, като променя казеиновия съсирек в абомасума. При условия на топлинен стрес, електролити трябва да се дава на равен интервал между храненията с мляко. Например, ако телетата се хранят сутрин и вечер, а

храненето с електролитит трябва да се предлага на обяд. Ако е необходимо, може да се предложи второ подаване на електролит няколко часа след вечерно хранене с мляко.

Трябва ли да прескоча храненето с мляко?

Телета с диария губят вода и хранителни вещества по-бързо от обикновено и се нуждаят от течност и хранителни вещества осигурени от храненето им с мляко. Много малко електролитни продукти предлагат на телета хранителните вещества, необходими за поддържане на имунната система, тъй като повечето електролити осигуряват само 15-25 процента от дневните енергийни нужди на телето. Решението да прескочите храненето трябва да се основава на количеството хранено мляко. Например, ако телето получава повече от 1,5 килограма млечен еквивалент на млекозаместител на ден, то вероятно има достатъчно хранителни вещества, за да  не се повлияе много лошо от пропуснатото хранене. От друга страна, телето, което получава само 0,6 килограма мляко на ден, не трябва да пропуска хранене с мляко, въпреки че може да е необходимо прескачане, дори ако телето повръща или отказва прием.

Не всички електролити са еднакви: Когато сравнявате електролитните продукти, достъпни за закупуване, е важно да знаете не само какво търсите, но и също защо го търсите. Разбира се, най-важният компонент на пероралния разтвор за рехидратация е самата вода и

всеки добър електролит ще съдържа следното:

Натрий: Дехидратираните телета отделят натрий и този механизъм може да се изостри в присъствието на салмонела и Е. коли. Водата и натрият са тясно свързани и водата е там, където има натрий; следователно абсорбцията на натрий в тънките черва също насърчава абсорбцията на вода.

Енергиен източник: Проста захар, като декстроза (глюкоза), осигурява бърза енергия на телето и също така подпомага абсорбцията на натрия през тънките черва.

Глицин: Това е несъществена аминокиселина, която подпомага усвояването на глюкозата. Рехидратацията е ключова, когато се има предвид дехидратирано теле. Натрият, глюкозата и глицинът са свързани заедно и играят ключова роля в механизма за поемане на вода в тънките черва.

 

Алкализиращи агенти: Те се добавят, за да помогнат да се обърне всяка метаболитна ацидоза, която може да възникне в телето. Повечетообщи алкализиращи агенти са ацетат и бикарбонат, въпреки че някои продукти могат да включват пропионат или лактат.

Употребата на бикарбонат е под внимателен контрол, тъй като някои смятат, че буферира абомасума на телето, което може да повлияе на казеиновият съсирек и от своя страна променят храносмилателните процеси на теленцето. Натриевият ацетат може да бъде по-добър вариант, тъй като не буферираpH в абомасума и предлага малко допълнителна енергия на телето - но може да бъде два до три пъти по-скъп от натриевия  бикарбонат и е много хигроскопичен в суха форма.

Електролити: Калия и хлоридите също са включени в продуктите за перорална рехидратация, за да се поддържат pH на кръвта и да се подпомогнат и други метаболитни функции.

Желиращи агенти: Те включват псицилиева обвивка, пектин, гуарова гума и други, като спомагат за сгъстяване на изпражненията в опит да се намали диарията и да се увеличи задържането на течности. Включване на желиращи агенти в пероралния разтвор за рехидратация не е доказано, че има положителен ефект или отрицателен ефект, така че тяхното включване обикновено се основава на личните предпочитания на фермера. Докато някои фермери вярват, че желиращите агенти намаляват диарията и подобряват задържането на течности, други смятат, чеагентите затрудняват диагностицирането, дали теленцето все още е с остра диария и дали забавената скорост на преминаване не задържа всъщност токсините в стомашно-чревния тракт.

 

Работете с вашия ветеринарен лекар, за да диагностицирате и лекувате диарийте. Електролитите помагат на телетата да се изправят на краката си, но не се борят с патогените, причиняващи деария.  Не забравяйте: дрискащото теле е дехидратирано теле, а пероралната рехидратационна терапия е ефективен начин да поддържате телетата както хидратирани, така и здрави.

Обадете ни се