КАК ДА НЕ ЗАГУБИМ МЛЯКОТО ОЩЕ ПРИ ТЕЛЕНЦАТА


Започвайки още от раждането, развитието на силна вътрешна среда ще доведе до здрави телета и по-добър млеконадой по-късно в лактациите.

 

Микробната среда е общият генетичен материал на микроорганизмите в определена среда. Микробната среда включва всички действителни микроскопични организми, които съществуват в определена среда,като например стомашно-чревния тракт.

 

Факторите, които влияят върху развитието на микробите в новороденото теленце, включват микробите придобити от майката, средата в която се ражда теленцето,приемът на коластра от теленцето, видовете фуражи, които теленцето консумира,ранното излагане на патогени и използването на антибиотици.

 

Колонизацията (населването с микроби) на целия стомашно-чревен тракт, включително търбуха,протича бързо. Въпреки че микрофлората на търбуха е добре установена в началото на живота, микробите в търбуха претърпява значителни промени, тъй като животното узрява и се премества в основното стадо.

 

image


РАННО НАЧАЛНО РАЗВИТИЕ

 

Изключително важно е да се установи нормално функционална микробна среда в чревния тракт възможно най-скоро, за да се подпомогне защитата на теленцето от диарии в началото на живота му. До третата седмица лигавицата на червата и други части от стомашно-чревния тракт не са напълно развити. Това обяснява защо по-голямата част от диаричните заболявания се появяват в началото на живота. Практиките на управление за подобряване на условията на околната среда в началото на живота са важни за намаляване на излагането на новороденото теленце на патогени в червата,в момент, в който те са много по-податливи.

 

Храненето с чиста,висококачествена коластра възможно най-скоро след раждането е показало значително подобрение на бактериалната колонизация на тънките черва през първите 12 часа от живота. Ако първото хранене се забави с 6 до 12 часа след раждането, способността за колонизиране е значително намалена.

 

image


Други два много важни фактора за бързото установяване на нормална микробна среда са: бактериалното натоварване в кърмата (замърсено майчино мляко) и наличието на антибиотици, или в млякото, или в други неща давани на теленцето.

 

ИЗБЯГВАЙТЕ АНТИБИОТИЦИТЕ

 

Установено е, че храненето с непастьоризирано болнично( антибиотично или с голям брой соматични клетки и неподходящо за преработка) мляко има неблагоприятен ефект върху здравето на теленцата и честотата на заболяванията. Това мляко съдържа голям брой патогенни бактерии, тъй като по-голямата част от отпадното мляко идва от крави с клиничен мастит. Тези патогени очевидно ще имат пряк ефект върху здравето на телето, но и върху микробната среда.

 

Всеки път, когато нормалната микробна среда на червата е повлияна от стрес, промени в храната,бактериални предизвикателства, антибиотици и др., това води до промяна и/или намаляване на нормалната микробна среда. Вероятно най-често срещаният начин на възникване на тази промяна е чрез използването на антибиотици, особено перорални антибиотици. Някои хора все още си мислят, че от микробната среда са засегнати само лошите (патогенните) бактерии, а добрите са устойчиви. Това обаче не е така!


image


Храненето с отпадно мляко, натоварено с антибиотици, определено ще има неблагоприятен ефект върху микробната среда на теленцето, както преди, така и след отбиването. Пастьоризацията няма да окаже никакъв ефект върху неутрализирането на антибиотиците, затова е препоръчително да се прекрати употребата на болнично мляко, което съдържа антибиотици. Друга често срещана практика е използването на перорални или системни антибиотици за лечение на телета с диария. Основните патогени, участващи в диарията през първите две седмици от живота, са вируси и протозои, които не реагират на антибиотици. Единственото изключение би било, ако телето има повишена температура, което предполага, че развива респираторно заболяване или има проблеми със салмонела или токсикогенна E. coli.. Ако диарията се появи между 7-14 дни, повечето случаи няма да се нуждаят от антибиотична терапия.


image


Микробната среда на младото теленце е значително по-различна от микробната среда на крава и е в постоянно състояние на промяна в зависимост от много фактори. Консистенцията на храненето и свеждането до минимум на антибиотици, освен ако не е необходимо за лечение на бактериални заболявания, са важни фактори за насърчаване създаването и поддържането на здрава микробна среда. По този начин се увеличава максимално здравето и растежа на теленцето, както и бъдещата производителност.


ЗА ВЪПРОСИ, КОНСУЛТАЦИЯ ИЛИ ПОРЪЧКИ:0895 50 22 66Обадете ни се