ХРАНЕНЕ НА КОНЕТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА


Конете, които се отглеждат основно свободно, силно зависят от условията на околната среда, а следователно и от правилно подбраната диета за всеки сезон от годината. 

Ниските температури и необходимостта от приспособяване към тях създават определени потребности за организма на конете. 

А как правилно да организираме храненето през зимата? 

image

ВОДА 

Водата е първото нещо, за което трябва да се погрижим. Правилното отглеждане се състои не само от осигуряването на храна, но и на вода. Конете, в зависимост от телесната им маса, трябва да приемат около 15-40 литра вода на ден. Дехидратацията се отразява пагубно на животните и дори може да доведе до колики. Трябва да се отчете фактът, че през зимата конете не консумират прясна и сочна трева, а сухо сено, ето защо потребността от вода нараства. Удачно е да се използват поилки с нагревател, тъй като при пиенето на твърде студена вода, конете изразходват повече калории (енергия) за усвояването и. Изследванията сочат, че оптималната температура на питейната вода за конете е от порядъка на 7-18 градуса по Целзий. 

image

СЕНО 

Потребността от сено също нараства. Ако по принцип един кон се нуждае от количество сено, равно на около 1.5% от телесната му маса, то през зимата това количество се увеличава до 3%. Сеното трябва да е прясно, с високо качество и да се съхранява при добри условия. При преработването на сено организмът отделя повече топлина, отколкото при преработването на концентриран фураж, ето защо то е жизнено важно за добрата терморегулация през зимата. При липса на сено конете започват да търсят други източници на влакнини – започват да изяждат сламата от постелята, корите на дърветата, дървените ограждения на оборите и манежите. 

image

КОНЦЕНТРИРАН ФУРАЖ 

За потребността на конете от концентриран фураж силно се преувеличава. Повечето коне от типа „хоби“ не се нуждаят от мюсли, овес и каши. Но все пак други коне се нуждаят от някои добавки. Например бременните кобили, особено през зимата, изпитват силна нужда от допълнителни вещества. Но все пак трябва да се помни, че концентрираният фураж не е пълноценна храна и трябва да се дава като допълнение към основното хранене – сеното, а не като заместител. 

image

ЗАГУБА НА ТЕГЛО 

Това е друг основен проблем при храненето на конете през зимата. Ако конете не получават достатъчно груб фураж или неговото качество е незадоволително, то те бързо ще започнат да губят тегло. Качеството не сеното може да се провери чрез лабораторен анализ. При установяване на ниско качество на сеното, задължително трябва да се смени партидата или доставчикът на такова. 


Строго следвайте препоръките на вашия ветеринарен лекар и подбирайте специализиран фураж (потребностите на бременните кобили и на спортните коне са коренно различни). 

image

Като цяло конете добре понасят студовете, но трябва да бъдат защитени от студа и влагата. Трябва да се осигурява здрав навес или обор, а при необходимост и специално облекло. 

image

Тук може да разгледате всички храни за коне на marstall, Германия предлагани от нас! - https://mpx.bg/marstall


Обадете ни се