ХРАНЕНЕ AD LIBIDUM ПРИ ТЕЛЕТА – ИЛИ НА ВОЛЯ!!!!


Многобройни проучвания показват, че интензивното хранене на телета оказва положителен ефект не само върху развитието на телетата по време на фазата на отглеждане, но и върху по-късния живот на млечната крава. Представяме ви поредица от информации свързани с тази система на хранене на телета. 

marpex blog image

Ad Libitum Какво е това!?

Терминът „ad libitum“ се отнася за предоставяне на майчино мляко или млекозаместител пред теленцата по всяко време на денонощието. Този вид хранене трябва да бъде използване само през първите седмици от живота на теленцата. Препоръката за хранене ad libitum (на воля)  през първите три до четири седмици се основава на факта, че храносмилателната система на телето е проектирана да усвоява само мляко в началото на живота си. Промяната на твърда храна и съответно започване на да преживя отнема време. Независимо от това телето трябва да може да абсорбира необходимите хранителни вещества, защото в противен случай чувствителността на телетата към различни заболявания се увеличава и може да се наруши оптималното им развитие.


Лимитирано хранене

При лимитираното хранене телето получава количество фураж, което му се разпределя съгласно фиксиран план за хранене. Поради особено чувство на глад, създадено по този начин, телето трябва да бъде насърчавано да започне да яде твърда храна (стартер) възможно най-скоро. Първоначално се консумират само малки количества фуражи (стартер), но те обаче играят особено важна роля за образуването на ензимите, необходими за храносмилането.

В зависимост от количеството фураж (стартер) и концентрацията на млекозаместителя, лимитираното хранене може да доведе до това, телето да не е в състояние да отговори на енергийните си нужди с определеното му количество. Това пък от своя страна води до по-малко наддаване.

marpex blog image

Разходи

Цената на храненето ad libitum (на воля) също не трябва да се пренебрегва. Млякото е много скъп хранителен продукт. Приемът на твърди храни (стартер) се забавя поради големия прием на мляко, или имаме по-големи разходи за млекозаместител или майчино мляко. Дали ще бъде взето решение за или против храненето ad libitum (на воля), по принцип зависи от фермера и работните условия. Теленцата, хранени ad libitum (на воля), трябва да се държат в индивидуални клетки (къщички) през първите 3 седмици от живота и млякото трябва да им бъде свободно достъпно (на воля) по всяко време. След това е възможно да се премине към групово отглеждане и постепенно да се намали количеството мляко, така че телетата да се отбият от млякото на възраст приблизително 10 седмици. 

marpex blog image

Колко е нужно на теленцето!?

За да се покрият средните енергийни нужди на теленцата през първите седмици,  трябва да се дава приблизително 1 кг млекозаместител ежедневно. С 6л количество или 125 г млекозаместител в 1 л вода, тази цел не е постигната. Следователно, при количество на хранене от 6 л при концентрация 160 г /л вода, необходимото количество млекозаместител е 960 г на ден. Стандартните начини прилагани в България изглеждат доста по-различно от това. Концентрацията често е ограничена до 120-140 г / л. Ситуацията е различна при храненето ad libitum (на воля). Експериментите показват, че приемът на теленца, хранени ad libitum (на воля), при хранене съгласно тази система достига до 11 литра мляко на ден. Особено важно е млякото да е винаги на разположение на телетата. Те никога не трябва да имат чувството, че не могат да изпият нужното им количество, защото в противен случай следващия път те ще изпият млякото твърде бързо и могат да възникнат храносмилателни проблеми (диария).

Интересното предстои ……………


Обадете ни се