ГРЕШКИТЕ ПРИ СЕНАЖИРАНЕТО (БАЛАЖА) МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖИВОТНИТЕ


С масовото навлизане на технологията за сенажиране на люцерната в рулонни бали се наложи и намирането на подходяща дума за този тип фураж. В Английско говорещите страни са приели дума между бала и силаж или БАЛАЖ! Балажа или “мокро увити сено” е просто фураж с относително високо съдържание на влага, което се балира със сламопреса за кръгли бали и след това се запечатва в найлоново фолио , за да се запази от кислородът. Анаеробните бактерии (тези, които живеят без въздух) превръщат захарите във фуражите в млечна киселина, което от своя страна понижава рН и запазва фуража като силаж, като пълната ферментация завършва в рамките на 6-8 седмици. Балажа е алтернатива на сухо сено, която позволява по-кратко време за прибиране и спестява ценни хранителни вещества, като се избягват щети от дъжд, забавяне на косенето поради очакване на неподходящи за съхнене метеорологични условия, спонтанно пресушаване или намокряне от неочакван дъжд, ако се съхранявАНЕ на открито. С този метод могат ефективно да се съхраняват (сенажират) треви и бобови растения, но само ако се следват подходящи техники. Фуражите трябва да бъдат окосени в ранна зрялост с високо съдържание на захар, да се оставят да овяхнат до 55-75% влага, след това плътно балирани и бързо опаковани във фолио, за да се подложат на ферментация (силажиране), процес, който трябва да доведе до падане на рН на фуража под 4.5, когато развалящите бактерии ще умрат. Проблеми възникват, когато условията в балите позволяват растеж на болестотворни организми и потенциално фатални условия за говедата.

Защо възникват проблеми?
1. При косене в неподходящ стадий на зрялост няма да има достатъчно ферментиращи въглехидрати. Груби и зрели фуражи имат по-малко захари за завършване на ферментацията, особено след появата на семената. Фуражите с малки зърна, включително ръж, овес, пшеница и ечемик, имат тесен прозорец за косене и трябва да бъдат окосени преди етапа на образуване на зърното.
2. По-ниската плътност на балите прави кръглия балаж по-податлив на проникване на кислород и увеличава вероятността от въздушни джобове в балата. По-малко вероятно е да се развалят плътните бали, увити с фолио, балирани с мрежа или сезал.
3. Балиране при неправилно съдържание на влага е рецепта за бедствие. По-вероятно е да се развалят влажни или не овяхнали фуражи; Бактериите от семейството Clostridia процъфтяват в мокри среди, където влажността на фуражите е в по-високата гама от 75-80%. По-голяма от 80% влага почти гарантира Clostridial растеж и разваляне. Обратното също е бедствие, фуражът, който е твърде сух не ферментира, но значително увеличава производството на мухъл.
4. Балажа също е по-вероятно да се развали поради повреда на фолиото, което води до вредно навлизане на кислород. Важно е да не се пробива фолиото; изолирайте района от говеда, вредители и паразити. Всичко, като нокти, ухапвания или други причинители на повреди по фолиото са причинители за разваляне.

Какви са рисковете за здравето на добитъка?

1. Ботулизмът е заболяване, причинено от един от най-мощните токсини, известни на човека. Този токсин се произвежда от Clostridium botulinum, спорообразуващ анаеробен Gram. Тези спори се намират навсякъде в почвата и замърсяват откоса по време на косене, често чрез вкарване на пръст. В отсъствието на кислород (фолирани плътно бали) и рН по-голямо от 4.5 (лоша ферментация), спорите влизат в вегетативно състояние, размножават се и произвеждат токсин. Две форми на токсина, Типове В и С, се срещат най-често. Тип В се свързва с неправилно ферментирал фураж, докато тип С възниква при случайно хранене на мъртви животни или птичи отпадъци в храната на говедата. И двата вида произвеждат една и съща характерна клинична картина при говеда с прогресираща мускулна слабост, водеща до лекуване в продължение на 2-5-дневен период от време, в зависимост от количеството погълнат токсин. Признаците могат да се развият още 24 часа до 10 дни след поглъщането на токсина. Смъртта се дължи на парализа на мускулите на диафрагмата, на дехидратация или на усложнения от това, че са отслабнали.


2. Листериозата е енцефалит (заболяване на мозъчната тъкан) , причинен от бактерията Listeria monocytogenes. Този организъм се размножава в почвата, изпражненията и гниещата растителност. Расте при ниски температури и при рН по-голямо от 5.4 при анаеробни условия. Той процъфтява в балажи , когато ограничената ферментация и навлизането на въздуха водят до развалена, мухлясала храна. Обичайните места за намиране на Listeria включват развалени силажи и сенажи, разлагащ се фураж на дъното на масивни фуражни ями и гниещи сено или силажи. Много често срещана грешка от страна на производителите е храненето на твърде много бали наведнъж. Сенажа, който е отворен за въздуха в продължение на няколко дни, ще започне да се разваля и разваля, което позволява на бактериите и плесените да се размножават. За да произведе клинично заболяване, Listeria трябва да оцелее в процеса на ферментация, който лесно може да се случи, ако нивото на рН никога не падне под 5. Голям брой бактерии могат да получат достъп до тялото през лигавиците на устата (чрез малки порязвания) и да достигнат нагоре по нервите към мозъчния ствол. Треска, анорексия (отказ от хранене), депресия и неврологични признаци се развиват в зависимост от това кои черепни нерви са засегнати. Неврологичните признаци включват накланяне в едната страна, препъване, обикаляне в една посока, парализа на лицевия нерв, слюноотделяне, затруднено дъвчене, увиснала долна челюст и наклон на главата. Ранната интервенция с антибиотична терапия често е успешна, но ако кравата легне, шансовете за оцеляване са ниски въпреки агресивното лечение. Прогнозата за овце и кози с листериоза е лоша с приблизително 25% оцеляване.

Инфекцията с Listeria може да доведе до нарушения в очите и аборт. Зачервеното око е предшественика на конюнктивалната инфекция с L. monocytogenes. Симптомите са много подобни на кърваво око, мигане и чувствителност към светлина в началото на заболяването, последвано от развитие на синкаво-бяла непрозрачност на роговицата, след което гной и мъртви клетки се натрупват точно зад роговицата в предната камера. Лечението с дългодействащи антибиотици трябва да ускори зарастването. Спонтанният аборт може да се появи на всеки етап от бременността. Пътят на инфекцията е през стомашно-чревния тракт в кръвния поток и след това до плацентата, причинявайки смърт на плода.

3. Бактериален и гъбичен аборт е друга възможна последица от лошо запазените фуражи. Фуражът е балиран и увит твърде сух, осигурява отлични условия за покълване и растеж на различни дрожди, плесени и бактерии. Гъбичните спори се разпространяват в тялото от кръвния поток след вдишване или поглъщане. Кълняемостта и растежа на гъбичните спори в плацентата водят до аборт, обикновено в последната 1/3 от бременността. Ако се поставят в диагностична лаборатория, гъбичните лезии са почти винаги идентифицирани в плацентата. Не всички форми обаче са опасни; Много бали ще развият някаква форма на бяла повърхност поради малките отвори във фолиото, но тя не прониква дълбоко в балата. Този външен слой може да бъде отстранен при изхранване или кравите обикновено избягват да ядат тези зони. Бактериалното замърсяване на откоса води до сходни рискове за аборт. Видовете Bacillus се размножават в силаж и причиняват разваляне, когато балата е изложена на постоянен контакт с въздуха. Бактериалният аборт се дължи на вида Bacillus, когато кравите поглъщат организма, който преминава през кръвния поток към матката, последван от растеж на организма в плацентата и плода. Кравите абортират през последния месец на бременността или телетата могат да бъдат родени живи, но умират в рамките на 24 часа.

4. Лошото качество на балажа ще доведе до загуба на тегло в късна бременност и ранна лактация, лошо производство на мляко и лоша плодовитост (не се разгонва). Стойността на балажа функция на фуражната зрялост при прибиране , уплътняването, фолирането и съхранението. Най-добрият метод за оценяване е анализ на фуража.


Обадете ни се