Готови ли сте за снега?


С прогнозата за сняг, Лоти Бътлър споделя как да се подготвим и да избегнем пълното блокиране на конете

 

Снегът на свежия зимен ден може да бъде красив и живописен, когато падне за първи път, но всичко прекалено става опасно и разочароващо и може да направи простите задачи истински скучни.

 

Въпреки това, с малко подготовка, снегът не трябва да причинява пълно блокиране.

 

За състезателката Луиза Милне живееща на хълмовете над Милнаторт, Шотландия, за която снежните зими са редовно събитие и нещо, което не оказва влияние върху нейния график за обучение твърде много. "Ние сме на 690 фута височина, така че, ако вали сняг, това ще е тук", казва тя.

"Поради това, предпочитам конете да се връщат на работа по-рано от обикновено, за да наваксат изгубените дни. Това означава, че когато имат почивни дни поради снежния климат, това е истинска почивка за тях. "

 

Луиза - и още няколко ездачи, които работят при по-студен климат - ни разказаха как се справят в снега.

Не закъснявайте - изчистете, след това опесъчете

 

 

Най-големият проблем със снега се създава, когато се напластява и се превръща в лед. Ледът представлява сериозна опасност за подхлъзване, както за коня, така и за човека, а и е много по-трудно да се отървете от него. Изчистването на снега е първото нещо, което не е особено приятна работа, но тя трябва да бъде с приоритет.

 

"Винаги сме с лопатите за сняг, за да изчистим пътеките до конюшните, пътеките за конете и плаца, а после веднага разпръскваме сол. Трябва да го направите веднага, защото още с първото отъпкване на снега, го спластявате и превръщате в лед", казва Луиза. "Ние използваме каменна сол в двора и трапезна сол на пътеките за конете, за да се избегне повреда на гумената настилка. След като използваме гумената настилка, винаги я измиваме и осоляваме отново, така че водата да не замръзва на повърхността. Това е много работа, но си струва. "

 

По същия начин внимавайте, когато има дебела слана - може да бъде също толкова опасна, колкото и снега. "Винаги се уверяваме, че имаме достатъчно материал за опесъчаване – поддържаме тази практика в продължение на години и винаги е по-добре да имаме на склад, вместо да се чудим как да си го осигурим, когато отчаяно се нуждаем от него", казва Джени Левет, съпруга на бившия състезател Бил.

 

Подсигурете водоснабдяването

 

Замръзналите водопроводни тръби, могат да предизвикат хаос за рутинна работа в конюшнята  - през зимните месеци се уверявайте, че сте осигурили добра изолация за водопроводните тръби. Също така, уверете се, че нямате спукани маркучи и локви, които могат да замръзват през нощта. Поставяйте поилките на закрито, за да предотвратите евентуалното им замръзване.

 

Някои конюшни са снабдени с нагреватели: "Разполагаме с автоматични поилки, които имат нагревателна жица, монтирана по тръбите, за да предотврати замръзването на водата в тях", обяснява Луиза. "Водата в поилките обикновено не е нито студена, нито гореща, което е по-добре за конете."

 

Въпреки това, при отсъствие на нагреватели, не забравяйте да разчупвате леда в поилките поне два пъти на ден. Можете да го правите с помощта на вилка или здрава пластмаса, за да извадите ледените парчета. Може да опитайте да поставите футболна топка в резервоара, за да предотвратите повторно замразяване. За коне, които не са склонни да пият ледена вода, можете да допълвате кофите им с топла вода.

 

Излизайте, когато можете ...

 

"Освен, ако не задуха виелица, опитайте се да извеждате конете навън", съветва Дани Шусман, състезател от Колорадо. "Конете са по-добре придържайки се към обичайната си работа и често обичат да се хвърлят в свежия сняг." Докато бихме предпочели да останем на топло и закрито, конете, които са свикнали, почти винаги биха предпочели да бъдат навън. "Някои от нашите по-млади и по-старите ни коне се оставят целогодишно на закрито са много напълнели, макар и да са на хранителен режим само от сено", казва Луиза.

 

Въпреки това, имайте в предвид, че допълнителното тегло на снега може да доведе до попадане на клони в падоците или повреждане на огради, както и покриване на опасни ледени петна. Не забравяйте да проверите областта старателно и се уверете, че има подслон на разположение. Освен това, ако вашите коне са през цялото време навън, все още можете да ги достигнете в снега. "Винаги поставяме купи със сено или пълни пасищни хранилки в близост до полетата преди да падне снега", съветва Джени.

 

... а ако не можете ...

 

Ще има случаи, когато просто не можете да осигурите безопасната разходка на конете. "Преди около пет години имахме сняг с дълбочина около един фут", казва Грейс Моран, състезател аматьор от Шотландия. „Горкият Шетланд много се разстрои, че го държахме затворен в продължение на няколко дни. Просто не можеше да се движи в тази дълбочина на снега!“

 

Ако не можете да изкарате конете, опитайте се да им осигурите поне шанса да се поразтъпчат – дори и само на една ръка разстояние, ако това е безопасно разбира се. "Нищо не е по-лошо, от това да се опитваме да изкараме конете, след като са били заключени вътре в продължение на 24 часа и да се мъчим да им обясним да ходят внимателно през снега и леда. Те проста са като хвърчила!", казва Дани.

 

Обърнете внимание, че ако има тежък студ, конете, които страдат от ламитит, не трябва да се извеждат. Замърсената трева е с високо съдържание на фруктани, което може да причини ламитит при склонни към това заболяване коне.

 

Продължавайте

 

"Като цяло, пухкавият и ронлив сняг е добър за езда, но ако можете да направите снежни топки от него, това означава, че той ще се напласти по копитата на конете и те ще се ходят по платформи", казва Луиза. "Когато снегът е подходящ, тръс и галоп през полето е чудесна тренировка за конете. - това малко наподобява тренировките във вода", "И студът е чудесен за сухожилията и ставните връзки - точно като охлаждащия компрес след тежка тренировка!"

 

Въпреки това, бъдете внимателни, когато карате в снега. Уверете се, че знаете пътя си и какво може да се крие под снега. Можете да помогнете за предотвратяване натрупването на сняг по копитата на коня чрез прилагане на вазелин. Въпреки това, вземете под ръка копитно ножче, което да използвате, когато се върнете на твърда повърхност - само за всеки случай.

 

Ако яздите често в снега, помислете за копитата на вашия кон. "Нашите конете, които живеят навън, разполагат със зимни подложки", казва Дани. "Тези гумени тампони се поставят под подковата и имат повдигната гумена линия, която запълва вътрешността под подковата. Тя не позволява на снега да се натрупа по копитото и да дава на коня по-добро сцепление.

 

Бъдете разумни

 

Понякога просто не си струва риска от излизането. Не сте само вие и конят ви по пътищата. "Ние избягваме разходките, освен ако пътят е черен и сух - не искаме наранявания или натъртени крака", казва Луиза. Ако не можете да яздите навън, придържайте се към пясъчната настилка, където е възможно. "Изчистваме една писта в нашето училище и после работим с конете там. Опитваме се да им осигурим движение и да поддържаме рутината им, до колкото това е възможно", добавя Джени.

 

Поддържайте топлината

 

"Доброто сено ще запази конете топли и техните стомаси щастливи", казва Шарън. Процесът на смилане на фуража води до отделянето на повече топлина.

 

А за хората подходящия зимен гардероб е от съществено значение за преживяване на зимата, а слоевете са ключови. - Не ходя никъде без добра екипировка. Аз съм голям привърженик на  вълнените дрехи", казва Луиза.

 

Можете също така да си купите брич с поларена подплата, за да добавите слой към краката си, и не забравяйте добрият чифт ръкавици и ботуши.

Източник: http://www.horseandhound.co.uk

Обадете ни се