ДЕСЕТ ГРЕШКИ ПРИ ГРИЖИТЕ ЗА КОНЕТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА


Погрижете се конят ви да бъде в добро здраве през всички сезони, с помощта на здравия разум и избягвайки следните десет грешки:

1. Водата се оставя да замръзне. 

Ако водата му замръзне, конят няма да може да се хидратира правилно. Снегът и ледът не могат да заместят чистата, незамръзнала питейна вода. Ако конят ви няма достъп до чиста, незамръзнала питейна вода по всяко време, рискът да получи обстипационна колика е значително по-висок. Препоръчително е да инвестирате в покупката на специален отоплител за поилки за коне.

2. Дневната дажба не се увеличава, когато температурите паднат.

Посъветвайте се с ветеринарен лекар или зооинженер колко храна трябва да получава конят ви през зимните месеци. Когато температурите са по-ниски, конят ви изгаря повече калории, за да запази топлината на тялото си. За някои коне това означава значителна загуба на тегло. Ако конят ви не се налага да пази диета с ограничаване на калориите, е добре да увеличите дажбата на сеното, ако навън е по-студено. Грубият фураж (сено) е отличен източник на калории. Освен това, процесът на смилане на влакнините (сеното като цяло е богато на влакнини) помага на коня да се стопли.

3. Липса на движение.

Както ние хората, така и конете се нуждаят от движение през цялата година, дори и когато навън е студено! Ако е възможно, продължете да яздите и през зимните месеци. В случай, че метеорологичните условия не го позволяват, изкарвайте коня всеки ден на пасище или в падок; по възможност го кордирайте, за да го поддържате във формата.

4. Прекалено претоварване на кон, който не е във форма.

Ако яздите само, когато времето е хубаво, най-вероятно не яздите много, в случай, че живеете в район със студена зима. Всичко е наред, ако поддържате коня във форма по друг начин, но, ако той бездейства през по-голяма част от сезона, имайте предвид, че кон, който не е във форма е по-предразположен към мускуло-скелетни травми при сериозно натоварване. Ако програмата ви за езда е спорадична и зависи от метеорологичните условия, се придържайте към по-леки упражнения и не пренатоварвайте коня. Когато конят влезе във форма, постепенно увеличете нивото на тренировките. 

5. Държане на коня в конюшнята.

Конете биха били по-здрави и по-жизнени, ако излизат навън през зимата, с някои предупреждения: За всички коне трябва да бъде осигурен навес с три стени. Ако гледате коня в бокс, се опитвайте да го оставяте навън през деня и да го прибирате в бокса само за през нощта. Не затваряйте конюшнята! Вместо това, я оставете отворена, за да се осигури достъп на свеж въздух; затворената конюшня води до липса на добра вентилация, което може да се отрази на респираторната система на коня.

6. Прекалено използване на попони и одеяла.

Добре е да се погрижите за коня си, като му сложите попона, когато навън е мокро и студено. При тези климатични условия има риск от преохлаждане. Добре е да използвате дишащи попони, които да отвеждат влагата навън. Важно е да му осигурите топлина, ако е подстриган или трябва да се приспособи към нови географски и климатични особености, но не се изкушавайте да навличате коня си прекалено. Кон с естествена зимна козина вероятно не се нуждае от попона, ако в бокса е под навес, получава правилна дажба и е в добро здраве.

7. Липса на грижи за копитата.

Конете, с подкови или без, независимо от това дали се яздят или не, се нуждаят от редовна поддръжка на копитата на всеки шест до осем седмици, може би и по-често, без значение от сезона.

8. Липса на грижи за външния вид.

Дори и ако не яздите през зимата, се грижете редовно за коня си, по възможност всеки ден. Редовните грижи позволяват да прегледате коня си и да забележите евентуални проблеми, свързани със заболяване, наранявания, загуба на тегло, изгубена подкова, напукани копита и др. От вас зависи, като собственик на коня, да се намесите възможно най-бързо, ако забележите нещо нередно.

9. Оставяне на коня на пасището без да ви е грижа за него.

Има стара каубойска поговорка: „Няма почивка за конника.” Да, почивни дни са и навън е дяволски студено, но трябва да продължите да полагате всекидневните грижи за коня си. Дори и, ако конете ви са на пасището, имате много работа за вършене – поене, хранене, почистване, трениране.

10. Пренебрегване на собственото здраве.

Повечето от нас са отговорни за конете хора, които поставят здравето на коня пред своето собствено. Запомнете, че ако не сте здрав, няма да сте в състояние да се грижите са коня си. Дори и когато се грижите за коня си през зимата, се опитайте да ви бъде топло, безопасно и да сте в добро здраве, защото има някой, който разчита на вас всеки ден.

 

Източник: www.horsechannel.com 

Обадете ни се