БОЛЕСТИ И ПРОФИЛАКТИКА НА ТЕЛЕТА! ДЯВОЛЪТ Е В ДЕТАЙЛИТЕ!!!


Дяволът е в детайлите и това е особено вярно, що се отнася до заболявания и предпазване от заболявания при телетата. В повечето случаи това са малките неща, които често се пренебрегват и водят до големите бели. Естествено ветеринарния лекар ще ви обясни, че проблема е в някаква сериозна болест дошла с храната, лекарствата или пусната със самолет.
Ето шест от дяволските детайли на които трябва да обърнете особено внимание, когато се опитвате да предотвратите заболявания на телетата:


1. Родилното и оборудването или начина за транспортирането на телетата след раждане
Родилното може да бъде основната причина, когато става въпрос за предаване на заболяване при новородени телета. Тъй като телето навлиза в средата на родилното веднага след раждането, това е важна подробност, на която трябва да се обърнете специално внимание, ако искате да предотвратите заболяването и смъртта на телетата.

Колко често се почиствате родилното (да не говорим, че някои теленца се раждат направо на торовата лента или скрепера)? Какви материали използвате за легло в родилното? Колко скоро след раждането се транспортират телета? Колко често се дезинфекцира транспортното оборудване?

Поддържайте родилното и транспортното оборудване почистени и дезинфекцирани така, че телетата да останат здрави при преминаването към индивидуалните боксчета.


2. Дезинфекция на пъпчето
Пъпната връв е магистрала в кръвообращението на теленцето. Дезинфекцията на пъпа е от решаващо значение, за да се предотврати заболяване и да се даде на теленцето здравословен старт.

Използвайте разтвор от поне 7 процента тинктура йод, за да натопите пъпа. Потопете цялата дължина на пъпната връв в разтвора до корема на теленцето.

marpex blog image

Потапянето на пъпа в мръсен дезинфектант и мръсна чашка може да причини повече вреда, отколкото полза, тъй като бактериите могат да преодолеят дезинфекционните свойства на разтвора. Дезинфекцирайте чашката за потапяне за потапяне на пъпа , включително ножицата (ако се използва ) и редовно сменяйте йодния разтвор.

3. Количество, качество и чистота на коластрата
Здравите телета разчитат на коластра за изграждане на имунитет. Осигурете на телетата от породата Холщайн 4 л коластра и телетата от Джерсей 3 литра в рамките на 1 час след раждането и отново 8-12 часа по-късно. Винаги тествайте качеството на коластрата с рефрактометър и използвайте чисти съдове при подготовката и прилагането на коластра. Събирането на чиста коластра от майката може да бъде трудно поради предизвикателства с подготовката на кравата за раждане, техниката за събиране, неподходящи съоръжения, обучение на служители или неправилна и работа. Ако нямате необходимото качество или количество коластра, помислете за заместител на коластрата или замразена качествена коластра от предни раждания.

marpex blog image

Поддържайте чистотата на оборудването за коластра. Дренчера, шетата и бибероните могат да послужат като директен път за навлизане на нежелани бактерии в телето. Уверете се, че оборудването е подходящо дезинфекцирано, изсушено, без драскотини и пукнатини и не е мазно на пипане.


4. Хранене след първия ден
Качествената коластра е жизненоважна за здравите телета, но толкова е важно и храненето след 1-вия ден. Предизвикателствата на заболяването и други стресови фактори могат да увеличат енергийните нужди на телетата със 150 до 200 процента. Теленцата, хранени с ниско качество на храната, може да нямат енергия за преодоляване на болестта, стреса и да поддържат стабилен прираст.

След коластрата хранете телетата с майчино мляко или млекозаместител с поне 2,5 килограма сухо вещество на теле на ден до 7-8 седмици. Помислете за хранене 3 пъти на ден за или на воля за да получите оптимални резултати и пълния потенциал на генетиката.

Още от 2-рия ден започнете да осигурявате качествен стартер на телета. Хранете стартера на воля до 12 седмична възраст.

5. Иглута и отворени боксове
Лошо дезинфекцираните иглута и места за гледане могат да позволят на вредните бактерии да се прехвърлят от поколение на поколение теленца. Така че макар че дезинфекцията може да изглежда безмилостна работа, е жизненоважна за да се предотврати разпространението на заболявания по телетата.

marpex blog image

Дезинфекцирайте след всяко теле, включително всички стени на до които е имало достъп телето и земята под него. Ако имате болно теле или група от болни телета, тази операция става още по-критична и важна.

6. Биосигурност (защо трябваше да се появи Африканската Чума по Свинете за да се обърни внимание, колко е важна тази дума в днешното време на индустриализация и глобализация).

Що се отнася до болестите по телетата и профилактиката, не позволявайте биосигурността да бъде пренебрегвана подробност. Служителите и посетителите могат да бъдат нищо неподозиращи източници на заболявания на телетата.

marpex blog image

Всеки, който работи директно с телета, трябва да използва стерилни ръкавици. Ръкавиците помогнат за ограничаване на прехвърлянето на вредни патогени, които причиняват заболявания на теленцата. Ако лекувате болно теле, сменете ръкавиците, преди да преминете към следващото теле.

Обувките и дрехите също трябва да се почистват и дезинфекцират преди и след влизане в телчарника. Влизането с мръсни дрехи и обувки може да изложи телетата на риск от разпространение на болестта.

Обръщането на внимание на детайлите може да се отплати, когато става въпрос за предотвратяване на заболявания на телетата и отглеждане на здрави и силни телета.

Обадете ни се