8 СЪВЕТА СРЕЩУ ОТСЛАБВАНЕТО ПРЕЗ ЕСЕНТА - ПРОТЕИН


3. Хранителни вещества - протеин /  аминокиселини /

Тревата съдържа по-лесно усвоим протеин / протеин или аминокиселини /, отколкото сеното. Това е така, защото в тревата голяма част от протеините са в разтворен вид и се намират в клетъчната вътрешност на растителните клетки. В сеното, от друга страна, делът на протеина който е свързан с влакната на растителната клетка е по-висок. Съответно, протеинът от тревата на пасището и от сеното  се усвоява по различен начин:

Разтворимият протеин ( в тревата) се усвоява от ензимите в тънките черва и е достъпен за коня веднага.

Свързаният с клетъчната стена протеин ( в сеното) не може да бъде разграден от ензими, но в зависимост от степента на лигнификация (качеството на сеното) е достъпен  само за микробите в дебелите черва.

Този протеин не е директно достъпен за коня!

Конете се хранят с директно усвоим протеин при пасищното отглеждане. Този протеин или аминокиселините са незаменими за мускулното образуване, но също така и  за козината и особено при смяната на сезона е много важен за цялостната кондиция на коня.

С повишена нужда от протеин са старите коне, спортните коне, разплодни коне и жребчета, несмилаемите аминокиселини от сеното често не са достатъчни.

marpex blog image

Нашият съвет:

Допълнете сеното с протеинови / аминокиселинни фуражи/. Уверете се, че в тези фуражи се съдържа възможно най-много протеин (аминокиселини), който могат да се усвои от тънките черва. Чистите, кристални аминокиселини са 100% усвоими в тънките черва. Затова фуражите с аминокиселинни добавки са особено подходящи. Иначе се препоръчват: бирена мая, соево брашно, ленено брашно ...

Това което marstall препоръчва:
marpex blog imageMarstall Amino - Sport Musli

Marstall Amino - Sport Musli

Обадете ни се