8 СЪВЕТА СРЕЩУ ОТСЛАБВАНЕТО НА КОНЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА


Много коне изглеждат страхотно през сезона на пашата. Те блестят, изглеждат някак си приятно  „по-кръгли“ и изграждат мускулатура по-бързо. През есента, когато започват все повече да се застояват в конюшнята, всички тези прекрасни качества започват да отслабват или направо се загубват. Конете отслабват и козината им изглежда ужасно. Избрахме 8 съвета срещу отслабването при преминаване към зимно хранене:

1. Зъби

2. Много сено

3. Хранителни вещества - протеин / аминокиселини

4. Хранителни вещества - мазнини

5. Хранителни вещества - витамини, минерали

6. Повече консумация - смяна на козината

7. Повече консумация на енергия в студено време

8. Конверсия в стомашно-чревния тракт

marpex blog image

1. Зъби

Конските зъби растат постоянно, целогодишно  с около 2 до 3 мм на година. За да не станат прекалено дълги, се нуждаете от грубо сено и противоположен зъб за достатъчно износване на зъбите. Ако липсва триене, резците могат да станат твърде дълги и остри.

Конете с проблеми със зъбите често наддават на тегло по време на пасищния сезон, което тегло и кондиция бързо се губи, като минат на сено в конюшнята.  Това се дължи не само на  съдържанието на хранителни вещества в храната, но често вече и заради проблем с  дъвченето. Пасищната трева е много по-лесна за дъвчене и по-лесна за храносмилане - дори и да не е толкова добре сдъвкана. Меката пасищна трева обаче допълнително утежнява проблема с липсващото триене за нормалното износване на зъбите. 


Нашият съвет:

По време на пашата разделете пасището и ако е възможно, винаги подхранвайте малко сено или добра слама. Не забравяйте да проверявате редовно зъбите. Ако зъбите не са оптимални, както често се случва със старите коне, допълнете към сеното през зимното хранене със специалната за тази цел храна на marstall Wiesen -Cobs!

marpex blog imageWIESEN COBS

Всички храниа на marstall може да откриете тук: https://mpx.bg/marstall 

Очаквайте в продължение …….


Обадете ни се