5 ОСНОВИ, КОИТО ИЗГРАЖДАТ ЗДРАВИ ТЕЛЕТА


Как да отглеждаме здрави телета. Това е тема, която е коментирана до смърт - знам го. Но какво ще стане, ако го правим по-трудно, отколкото трябва да бъде? Често не успяваме да се съсредоточим върху основополагащите парчета от пъзела наречен здрави телета.


Големият треньор по баскетбол Джон Уудън каза: „Шампионите са блестящи в основите.“ Същата концепция се справя добре и при теленцата, защото техният успех се свежда до точно това - основите. Помислете за това в тези пет категории: телчарник, хранене, чистота, постоянство (рутина) и добавки. Поотделно те изглеждат, като малки неща и може да изглежда лесна задача да направите едно или може би две от тях успешно. Но не става въпрос за това, да направите едно от тях добре или дори две. Цялото, както се казва, винаги е по-голямо от сбора на неговите части. Реалната промяна в представянето се случва, когато всичките пет области получат фокуса и последващите действия, които заслужават.

image

Телчарник

Телчарника винаги изглежда просто. Телето се нуждае от суха зона без течение, наречена дом, но не забравяйте да се запитате дали в тази зона могат да бъдат удовлетворени всички нужди на телето. Лесно достъпни ли са водата и фуражите? Ако са необходими индивидуални грижи, могат ли гледачите да имат достъп до телето лесно? В крайна сметка, по-добрата достъпност улеснява работниците при осигуряване на подходящи грижи.


Околната среда трябва да бъде без опасности, при които телето може да се нарани. Виждал съм много пъти телета да си чупят краката и да си откъсват ушите, тъй като обкръжението им не е подходящо за тях. Всичко може да се избегне. Адекватното спално легло също трябва да бъде приоритет. Някои от най-добрите съвети, които съм чувал от клиенти доволни от резултатите са: „Сламата (леглото) е евтина; болните телета не са”. Първото легло на телето трябва да бъде много дебело - толкова плътно, че когато телето легне, постелята покрива изцяло краката му. Сламата е чудесен избор, особено в райони, където нощните температури потъват под 10 градуса.

Макар и често използвани, дървените стърготини идват с много потенциални проблеми. Не е добре теленцата ви да ги вдишват; лесно намират пътя си към не зарасналото пъпче и винаги трябва да се покриват, когато се съхраняват. Ако планирате да използвате дървени стърготини, като основен източник на постеля, просто се уверете, че не са прекалено финни и ще успеете да ги съхраните целогодишно сухи. Чудесен компромис би бил слой от дървени стърготини със слама отгоре. При това използване дървените стърготини вършат чудесна работа за абсорбиране на допълнителна влага, докато сламата поддържа теленцето топло.


В крайна сметка става въпрос за свеждане до минимум на влагата. Мокрите телета са болните телета. Чудесна инвестиция е влагомер, който следи нивото на влажност. Поддържането на влажност възможно най-ниска ще ви спести главоболието от много битки с респираторните заболявания.

image

Хранене

Времето и местоположението правят нуждите на телетата да варират значително. Отделете малко време и помислите за калориите, които вашите теленца получават. Висококачествени ли са!!? и вашите телета получават ли това, от което се нуждаят? Телетата ще използват калории за три различни неща:


Поддръжка на функциите на органите

Растеж

Имунитет

Винаги следва този ред и приоритет трябва да бъде достигането на хранителните вещества до фазата на имунитета (или да сме гарантирали и трите нужди напълно). Използването на високопротеинова диета през първия месец, както в млякото, така и в стартера, поставя страхотна основа за успешно поддържане на силен имунитет през целя живот.


Ето вашето следващо правило. Не всички калории се създадени равни. Източникът на мазнини е много важен, когато става въпрос за млечната диета на телетата. Мас и лой не могат да бъдат усвоени изцяло и използвани от телето за тези 3 направления е безмислено. Формулите с повече кокосово масло ще позволят на вашите телета да използват повече от калориите в мазнините и да ги тласнат към тази имунитетна фаза на хранене. Не забравяйте, че това е крайната цел. Когато гледате източника на протеини, се прилага същата логика. Формулите с протеин на базата на соя и пшеница може да са по-евтини, но те не правят на вашите телета никакви услуги, тъй като те не могат да се усвоят пълноценно. Формулите с пълномаслено мляко в дългосрочен план ще ви спестят пари от разходи за лечение и забавяне в растежа, което води до закъсняване във всички фази за цял живот.

image

Хигиена

Никога не пренебрегвайте значението на чистата среда. Всичко, с което телето може да влезе в контакт, трябва да е чисто и особено всичко, което влиза в контакт с млякото. Това ще доведе до драстично по-ниски сметки за лекарства. Това е чудесен пример за житейската логика, „времето е пари.“ Инвестирайте повече време в почистване за да получите 10-торно повече пари в последствие под различна форма. 


Що се отнася до почистването, има много възможности. Работете с ветеринаря, който ви обслужва. Тествайте кофи, тествайте зърната и др. Намерете проблемните зони и отделете време, за да поставите план за тяхното отстраняване.

image

Постоянство (рутина)

Телетата, също като децата, жадуват за последователност. Имате ли постоянни времена на хранене, температура на мляко, стартер и др. всичко подредено в стриктен график? Внимавайте за млекозаместителя, които обикновено се сменя редовно по една или друга причина. Това е голям стрес за младите телета.


Дръжте цифров термометър наоколо, за да проверите температурата на млякото както на първото хранено теле, така и на не по-малко важното последното хранено теле в редицата. След като измислите система, която работи, правете едно и също нещо, в същия ред, всеки ден. 


Хранителните добавки

Не забравяйте да се съсредоточите върху здравето на червата. Системата за защита на телето е изградена и поддържана в червата им. Добавката трябва да бъде фокус още от самото начало. Когато телето се роди, те се нуждаят от нещо, което да "стартира" червата и имунната система. 


Успехът в програма за телета във всяка ферма отнема време, изследвания и усилия. Може да е трудно, но ако отделите време да се съсредоточите върху тези пет неща, а не просто да ги направите, а да ги направите добре, ще имате гарантирано успешна ферма, здрави животни и добър финансов резултат. 

image


Обадете ни се