5 НАЙ-ДОХОДОНОСНИ ЖИВОТНИ ЗА МАЛКИТЕ ФЕРМИ


Ако просто мислите да си направите хоби ферма, тогава вероятно също се чудите, кои са най-подходящите животни за отглеждане в такъв тип ферма от финансова гледна точка.

За да стигнете до тези мисли със сигурност имате лични предпочитания - може би бабите и дядовците ви отглеждат животни във вкъщи, или смятате, че козите биха били забавно допълнение към вашия чифлик. Освен това може да имате специфични условия с които да се съобразявате - може да имате само малък парцел или климатът на вашия район може да е прекалено горещ за определени животни.

Тези ограничения и предпочитания са нещо, което определено трябва да вземете предвид, но нека да разгледаме това, което наистина има значение . Имате нужда от животни, които могат да ви осигурят добър доход. Имайки в  предвид това, ще преминем през бърз списък на 5-те най-печеливши животни.

image

Отглеждането само на няколко глави добитък всяка година може да ви осигури добър доход, тъй като говеждото и млечните продукти са винаги търсени.

1 - ТЕЛЕТА

С постоянно увеличаващото се търсене на качествено говеждо месо, отглеждането на телета е начело в списъка. Не само получавате прилична сума за всяко животно което отглеждате, но и поддръжката е сравнително лесна при положение, че имате достатъчно пасища. Още по-добре, ако успеете да ги отгледате органично, ще се докоснете до още по-доходоносен пазар за вашето месо, мляко и сирене.

Използвайте електрическо ограждане за ротационна паша, за да намалите разходите за изхранване и нуждата от пастир. Има вече много модерни системи за дистанционно наблюдение и аларми при проблем свързан с кражби или бягство на животни. 

image

Независимо дали отглеждате носачки или бройлери, пилетата са перфектни генератори на доходи за хоби ферми.

2 - ПИЛЕТА

Дори преди пилешко месо, истинският производител на пари от пилета са техните яйца. Това е така, защото яйцата са широко използвани при приготвяне на храна. Постоянното производство на яйца от кокошки и техните възможности за отглеждане правят пилетата фантастичен генератор на доходи за малък фермер. За пореден път можете да увеличите печалбата още повече, като се съсредоточите върху пазара на органични яйца и месо. 

image

Козите предлагат много възможности за доходи на хоби фермера. Можете лесно да продавате месото и млякото им.

3 - КОЗИ

Вярвате или не, пазарът на козе продукти е в подем. Първо, знайте, че 65% от консумираното червено месо в световен мащаб е козе месо. Тук в България, козето месо все още е странно, но бързо се налага и има голямо търсене. Освен това козето мляко и сиренето се считат за здравословна алтернатива на кравето мляко. Придобиването на органичен сертификат за вашите козе продукти ще подобри продажбите ви още повече.

image

Медоносните пчели предлагат на хоби фермерите добро решение, което е не чак толкова ангажиращо.

4 - Пчели

Медоносните пчели са ценен „добитък”, който се развива сравнително лесно в практически всяка ферма. Медът и пчелният восък са важни продукти за много потребители, особено за тези хора, които редовно се борят с поленовите алергии.

image

Зайците са друг разрастващ се пазар, в който хоби фермерите могат да инвестират. Освен че ги продават като домашни любимци, тяхното месо, оборски тор и кожи са също обект на сериозен интерес в последно време.

5 – ЗАЙЦИ

Заешкото месо, например, се счита за доста здравословно, тъй като е пълно с протеини и е с ниско съдържание на калории. Заешките кожи могат да се събират и продават за използване в занаяти, палта и шапки. И накрая, заешкият тор се счита за един от най-добрите торове за органични градини.


Обадете ни се