4 СЪВЕТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ ПРИ МАСТИТ


Линда Тикофски, старши асоцииран директор на професионалните ветеринарни служби в Boehringer Ingelheim, Германия предлага няколко препоръки за лечение на мастит въз основа на патогена(причинителя).

image

1. Вземете проба преди да започнете цялостното лечение на кравата

Използвайте бърз тест за определяне на причинителя наличен във фермата или изпратете пробата на вашия ветеринарен лекар или ветеринарна лаборатория. Доказано е, че с умерен мастит можем да изчакаме 24 часа за резултати, преди да започнем лечение. Ако нямате достъп до резултатите толкова бързо колкото ни се иска и започнете лечение с широкоспектърни лекарства срещу много различни видове причинители на мастит и в този процес няма подобрение поне ще сте изпатили пробата и ще научите дори и малко по-късно виновника за мастита в действителност! Което ще се случи най-вероятно в момента, когато ще се наложи да приложите отново лечение. 


2. Погрижете се своевременно за взетата проба

Пробата трябва да бъде взета по надлежния ред и изпратена в лаборатория или изследвана във фермата ако разполагате с нужните уреди. Най-добре обсъдете с най-близката лаборатория какви са им условията за да може да ви направят коректни резултати преди да се наложи да вземате проба при вече засечен мастит. Так ще избегнете суетенето и стреса по цялата процедура. 

image

3. Лекувайте според резултатите

Тикофски казва, че от опита си до сега резултатите от лабораторните изследвания обикновено се получават, както следва:

Една трета от пробите няма растеж (биологичен причинител) и кравата не се нуждае от лечение.

Една трета ще бъде положителна за грам-отрицателни бактерии като E. coli или Klebsiella. Това автоматично води до повечето  умерени инфекции с E.coli, които ще се разрешат самостоятелно.  А за казва Klebsiella все още няма ефективно лечение във вимето. 

Останалата трета ще бъде грам-положителни бактерии. Тикофски препоръчва да се използват правилните антибиотици с тесен спектър за лечение.

image

4. Използвайте антибиотик с тесен спектър

Ако изберете антибиотична терапия за лечение на мастит, Тикофски препоръчва краткотрайно лечение, което бързо придвижва кравите от лечението обратно в стадото. Използвайте антибиотик с тесен спектър, насочен към грам-положителни бактерии. Използването на антибиотиците разумно е важно, така че избягвайте лечението с антибиотици използвани в хуманната медицина (за хора). Не забравяйте да следвате дозата на етикета и да се придържате към специфичните указания за прилагането им и карантинния срок.


Обадете ни се